Zo verdiep je je in kansen en eisen van de verduurzamingsmarkt
Informatiepakketten B&U Nieuwbouw, Renovatie en GWW
- Weet beter waar commerciële kansen liggen
- Bereid je tijdig voor op veranderende wetgeving
- Loop geen risico dat je geen vergunning meer kunt krijgen
Duurzaamheid biedt op korte termijn kansen in de markt. Tegelijk worden op duurzaamheid steeds meer eisen gesteld. Om je goed te verdiepen in dit marktsegment en de bijhorende regelgeving, maakten we drie praktische en overzichtelijke informatiepakketten. Deze informatiepakketten maakten we voor een grote groep leden, maar ze zijn in het bijzonder interessant voor kleine en middelgrote (infra)bouwers. Wie het vandaag duurzaam bekijkt, staat morgen voorop!
Waarom deze boekjes?
Duurzaamheid is urgent. Of je nou de krant openslaat, actief bent op social media of in gesprek bent met je opdrachtgever: de tijd dat we eromheen konden, is voorbij. Het is ook een heel breed thema: van nieuwe materialen en hergebruik tot energieneutrale bouwplaatsen. Allerlei nieuwe wetgeving, veranderende eisen van opdrachtgevers en nieuwe normeringen buitelen over elkaar. Niet eenvoudig dus om je weg in te vinden en mee om te gaan. En zeker niet in de hectiek van alledag die ook gewoon gaat over levertijden, ingewikkelde gesprekken met klanten, personeelstekorten en stijgende prijzen.
We maakten daarom drie informatiepakketten gericht op:
Let op deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt. Kijk altijd op www.bouwendnederland.nl/ikwerkduurzaam voor de meest recente versie. Bekijk ook onderstaande animaties en zie wat je kunt verwachten.
Wat er wel en niet in dit boekje zit
Dit boekje start met wat er verandert vanuit wet- en regelgeving en eisen van opdrachtgevers. Direct aansluitend gaan we in op wat dit betekent voor jou als bouwer en hoe je hiermee kunt omgaan. Het gaat alleen in op alles wat er speelt op de milieukant van duurzaamheid. Sociale thema’s (waaronder arbeidsomstandigheden, veiligheid en geluidsnormen) staan er niet in. We focussen ons daarbij op drie thema’s: emissieloos bouwen, circulariteit en klimaatadaptief en natuurinclusief.
Zo zijn de boekjes opgebouwd
- Hoofdstuk 2 beschrijven we de belangrijkste veranderingen in wet- en regelgeving en eisen van opdrachtgevers.
- Hoofdstuk 3 gaat dieper in op wat dit voor jou als bouwer.
- Hoofdstuk 4 gaat in op hoe je hiermee om kunt gaan en we geven praktische tips. Denk aan mooie voorbeelden, praktische tools, subsidies en interessante netwerken.
- Hoofdstuk 5 bevat allerlei handige linkjes en verwijzingen.
Filmpje met belangrijkste bevindingen in de maak
Tijdens drie bijeenkomsten op 18, 28 september en 18 oktober (in Amersfoort, Ulverhout en Veenhuizen) lichtten we de inhoud van de pakketten in 2 uur toe. De bijeenkomsten waren gericht op de woningbouw en utiliteitsbouw en gaven praktische tips waar je morgen mee aan de slag kunt. Mogelijk organiseren we voor het informatiepakket GWW een webinar in 2024. We werken nog aan een korte terugblik waarin we de belangrijkste bevindingen nog een keer in een filmpje aan bod laten komen. Dit filmpje komt eind november beschikbaar.
Handige linkjes
Presentaties gehouden tijdens de informatiebijeenkomsten
Bijeenkomst 18 september Amersfoort
Bijeenkomst 28 september Ulverhout
Bijeenkomst 18 oktober Veenhuizen
Energieneutraal en emissieloos bouwen
- Praktische handreiking (met maatregelen per woningtype), regionale workshops en Academy-training
- RVO voor Standaarden en streefwaarden voor woningisolatie
- Rijksoverheid voor afspraken uit het Klimaatakkoord voor de Gebouwde Omgeving
- De bepaling van de MPG kan alleen worden uitgevoerd met goedgekeurde rekeninstrumenten. Zie ook meer informatie over Life cycle assessment (LCA) van de Stichting Nationale Milieudatabase (NMD)
- RVO voor meer uitleg over BENG
- RVO voor 15 slimme innovaties die bijdragen de BENG-eisen
- NEN over de bepalingsmethode NTA 8800 (voor bepaling energieprestatie gebouwen)
- De Groene Koers, initiatief van o.a. Bouwend Nederland voor versnelling uitstootvrije sector
- Zoekt je een nieuwe graafmachine of wiellader? Wil je weten welke elektrische bouwmachines op de markt zijn? Machinevergelijker helpt.
- Planmeister, weet wat, waar en wanneer door wie wordt aangeboden aan materieel met behulp van de handige kaartweergave.
- Handvatten waarmee je snel aan de slag kunt via E-learning Op weg naar Schoon en Emissieloos Bouwen
Circulair bouwen
- In de viewer van Stichting NMD vind je gratis milieuverklaringen die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor het berekenen van de MPG.
- Goedgekeurde rekeninstrumenten voor MPG bepaling
- Ons Handvat duurzaam materiaalgebruik voor bouw- en infrabedrijven
Natuurinclusief en klimaatadapatief bouwen
- Gids natuurinclusief ontwikkelen (Synchroon, Vogelbescherming Nederland)
- Natuurladder (Dura Vermeer & Heijmans)
- Subsidie en financieringswijzer van RVO
Duurzame installaties
EU Taxonomie
Bekijk het vandaag duurzaam, dan sta je morgen voorop
Duurzaamheid biedt volop kansen. Onze sector wordt daarnaast ook geconfronteerd met nieuwe en aangescherpte regelgeving. Bereid je daarom voor. Wie het vandaag duurzaam bekijkt, staat morgen voorop. Wachten is geen optie, Bouwend Nederland helpt je op weg.
B&U Nieuwbouw
Neem je veel nieuwbouwprojecten aan, zorg dan dat je voldoet aan wet- en regelgeving voor de nabije toekomst. Dit gaat verder dan BENG, MPG en Omgevingswet. Met tips, tools en praktijkvoorbeelden helpen we je op weg naar een toekomstbestendig en duurzaam bedrijf.
Neem je veel nieuwbouwprojecten aan? Bekijk dan deze animatie
Werk jij in de B&U Renovatie? Bekijk dan deze animatie
B&U Renovatie
Werk bij in de B&U Renovatie? Weet dan dat er stevige duurzaamheidseisen aan komen. Zorg dat je hier op tijd inzicht in krijgt. Hoe maak je een vliegende start? Bouwend Nederland helpt je op weg met een informatiepakket B&U Renovatie.
GWW
Werk jij in de grond-, weg- en waterbouw? Verdiep je dan verder in duurzaamheid. Tientallen gemeenste voeren vanaf 2024 zero-emissiezones in. Eisen hoeven geen struikelblok te zijn. Hoe eerder je je verdiept, hoe groter de kans op opdrachten. CO2-prestatieladder en MKI zijn niet meer weg te denken bij gunningen. Hoe zorg je dat je ook in de toekomst je vergunningen krijgt. Ons informatiepakket helpt je op weg naar emissiearm werken geeft inzicht in milieukosten voor GWW werken en bevat mooie praktijkvoorbeelden.