Sociale zaken
Op deze pagina plaatsen we praktische informatie over sociale zaken voor onze leden. Op arbeidskundig gebied streeft de vakgroep ernaar de branche aantrekkelijk te maken voor zowel werkgevers als werknemers.
Vakgroep GLAS doet dit door onder andere:
- het afsluiten van een collectieve arbeidsovereenkomst
- het aanbieden van een collectief pensioen
- het bevorderen van de employability in de vlakglasbranche
- het bevorderen van de veiligheid, gezondheid en het welzijn van werknemers in de branche
- het in samenwerking met werknemersorganisaties initiëren en begeleiden van projecten ten behoeve van werkgevers en werknemers op uiteenlopende thema's zoals
- het leeftijdsbewustpersoneelsbeleid, functiewaardering, scholing, et cetera.
Vakgroep GLAS zorgt er tevens voor dat er altijd een juiste afweging plaats vindt tussen de belangen van de werkgevers en die van de werknemers in de branche. De vakgroep is voor haar leden een vraagbaak en adviseur op het gebied van sociale zaken en alles wat daarmee te maken heeft.
Arbo en de RI&E
Branche-RI&E voor de vlakglasbranche
In 2008 is door de vakgroep hard gewerkt aan de totstandkoming van twee arbocatalogi; één voor bedrijven actief in de productie, groothandel en bewerking van vlakglas en één voor de glaszetbedrijven. De arbocatalogi zijn goedgekeurd door sociale partners en Inspectie SZW. Hierdoor zijn de documenten bindend voor onze branche. De arbocatalogie geven het huidige niveau van arbeidsomstandigheden aan. De documenten zijn levend, wat betekent dat ze doorlopend worden beoordeeld en daar waar nodig aangevuld.
De Branche Risico Inventarisatie en evaluatie (RI&E) Vlakglasbranche is bedoeld voor bedrijven die actief zijn in de vlakglasbranche. Ben je actief in de vlakglasbranche, dan is de branche RI&E ook op jou van toepassing.
De Arbowet verplicht je als werkgever een inventarisatie uit te voeren van de risico's waaraan jouw medewerkers worden blootgesteld bij het uitvoeren van werkzaamheden, de zogenaamde RI&E. Naast het inventariseren van de risico's ben je wettelijk verplicht een plan van aanpak (PVA) op te stellen, waarin je maatregelen aandraagt om de risico's weg te nemen of in ieder geval terug te brengen naar een aanvaardbaar niveau. Tevens is het hebben van een (goedgekeurde) RI&E opgenomen in de lidmaatschapscriteria van de Vakgroep GLAS.
Met behulp van de Branche RI&E Vlakglasbranche voldoe je aan deze (wettelijke) verplichtingen. Het werken met de Branche RI&E is erg gebruiksvriendelijk. Door middel van het beantwoorden van alle vragen in de vragenlijsten voer je zelf de RI&E voor jouw bedrijf uit en wordt automatisch het PVA opgesteld. Nadat je de RI&E heeft uitgevoerd, kun je met een druk op de knop het plan van aanpak uitdraaien en direct aan de slag gaan.
In de arbowet is gesteld dat uw RI&E moet worden getoetst door een gecertificeerde deskundige. Dit houdt in dat de arbodeskundige (veiligheidskundige, arbeidshygiënist, bedrijfsarts of een arbeids- en organisatiedeskundige) het bedrijf bezoekt en in de praktijk beoordeelt of alle risico's volledig en juist zijn geïnventariseerd en geëvalueerd. De Branche RI&E Vlakglasbranche is erkend door Vakgroep GLAS en CNV BedrijvenBond en getoetst door een deskundige. Dit betekent dat bedrijven met maximaal 25 werknemers het voordeel hebben dat de Ri&E niet behoeft te worden getoetst. Dit betekent:
-
geen bedrijfsbezoek van de arbodienst of kerndeskundige
-
geen aanvullende metingen
-
tijd- en kostenbesparing
-
meer motivatie om aan de slag te gaan.
Door Vakgroep GLAS is aan de totstandkoming van de Branche RI&E een belangrijke bijdrage geleverd. Daarbij is nauw samengewerkt met CNV BedrijvenBond. Het project is gefinancierd door het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Vlakglasbranche (STOOV). In 2020 heeft de STOOV Branche RI&E een update gekregen en was daarmee weer helemaal up to date. De Branche RI&E is hier gratis te downloaden. Voor ondersteuning bij het opstellen van de RI&E en het plan van aanpak, kun je contact opnemen met het Kenniscentrum Glas. Leden van de vakgroep kunnen tegen een gereduceerd tarief gebruik maken van de diensten van het Kenniscentrum Glas.
Lees meer over de checklist Branche RI&E
Arbocatalogus voor de vlakglasbranche
De arbocatalogus voor de vlakglasbranche is een oplossingenboek voor de grootste risico's in de vlakglasbranche en wordt door de Arbeidsinspectie gebruikt bij de handhaving van de Arbowet. Het document geeft voor zowel werkgevers als werknemers concrete handvatten om arborisico's op een gedegen manier weg te nemen.
Door de vakgroep is aan de totstandkoming van de arbocatalogus een belangrijke bijdrage geleverd. Daarbij is nauw samengewerkt met CNV Vakmensen. In een later stadium heeft ook FNV Bondgenoten goedkeuring verleend aan de Arbocatalogus. Het project is gefinancierd door het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Vlakglasbranche (STOOV). In oktober 2009 is het harde werken beloond met goedkeuring van de arbocatalogus door de Arbeidsinspectie. Hiermee heeft de arbocatalogus een formele status gekregen. De arbocatalogus is beschikbaar op deze pagina.
Arbocatalogus Glaszetten
De arbocatalogus voor het glaszetbedrijf is een oplossingenboek voor de grootste risico's in het glaszetbedrijf en wordt door de Arbeidsinspectie gebruikt bij de handhaving van de Arbowet. Het document geeft voor zowel werkgevers als werknemers concrete handvatten om arborisico's op een gedegen manier weg te nemen. In de arbocatalogus glaszetten kun je aan de hand van de portalen beroep en risico de belangrijkste risico's en de daarbij horende veiligheidsmaatregelen vinden voor medewerkers in het glaszetbedrijf. In de arbocatalogus zijn tevens veel verwijzingen opgenomen naar relevante documentatie die door de betrokken partijen is opgesteld.
Door Vakgroep GLAS is aan de totstandkoming van de arbocatalogus een belangrijke bijdrage geleverd. Daarbij is nauw samengewerkt met werkgeversorganisatie Onderhoud NL en werknemersorganisaties FNV Afbouw en onderhoud, FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond (nu CNV vakmensen). Door Stichting Arbouw is het project gecoördineerd. In december 2009 is de arbocatalogus goedgekeurd door de Arbeidsinspectie. Hiermee heeft de arbocatalogus een formele status gekregen. De arbocatalogus is beschikbaar op deze pagina.
A-blad Glaszetten en montage
Het A-blad Glaszetten en -montage van Volandis bevat aanbevelingen om de lichamelijke belasting van de glaszetter te beperken. De glaszetter/-monteur heeft bij de uitvoering van zijn werk met een aantal risicofactoren te maken. De belangrijkste risico's in het werk van de glaszetter/-monteur zijn lichamelijke belasting, met name handmatig tillen en dragen, soms in combinatie met belastende werkhoudingen en veiligheid, zoals snijgevaar, geraakt worden door vallend materiaal en vallen van hoogte.
Download hier het a-blad Glaszetten en montage van Volandis
Cao Vlakglas
CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten hebben ingestemd met het cao-voorstel van de vakgroep. Deze cao loopt van 1 januari 2023 t/m 31 december 2023.
Open hier de cao voor de groothandel in vlakglas, het glasverwerkings- en glazeniersbedrijf 01-01-2023 t/m 31-12-2023.
Open hier de cao voor de groothandel in vlakglas, het glasverwerkings- en glazeniersbedrijf 1-10-2021 t/m 31-12-2022.
Cao-partijen zijn in 2002 overeengekomen om een aantal functies die onder de werkingssfeer van de cao voor de Vlakglasbranche vallen in te delen met behulp van het Handboek Functie-indeling. Ter voorbereiding daarvan is met een aantal mensen uit de branche geoefend om het systeem te testen en waar nodig beter en duidelijker te maken. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een systeem met tien functiefamilies en zes functiegroepen. Het Handboek Functie-indeling is gebaseerd op een integraal systeem van functiewaardering, de CATS®-methode, ontwikkeld door en in beheer van De Leeuw Consult BV, HRM-adviseurs te Leerdam. CATS® is de afkorting van Commercieel, Administratief, Technisch en Sociaal.
Het functiewaarderingssysteem moet doorgevoerd zijn sinds:
- 1 april 2007 voor bedrijven met meer dan 25 werknemers
- 1 januari 2008 voor bedrijven met minder dan 25 werknemers
Het functiewaarderingssysteem geldt voor alle bedrijven die onder de werkingssfeer van de vlakglas-CAO vallen. Klik hier voor het handboek functiewaarderingssysteem.
Uit het Handboek Functie-indeling
- Stappenplan bij indelen van functies
- Spelregels bij het indelen van functies
- Model CATS functieomschrijving
- Schema Werkwijze en spelregels
Voorbeeldformulieren blanco
- Voorbeeld vragenlijst functiebeeld
- Voorbeeld functiebeschrijving
- Voorbeeldbrief bevestiging functie-indeling
Monteur
- Voorbeeld vragenlijst functiebeeld
- Voorbeeld functiebeschrijving monteur
- Voorbeeld indelingsformulier beknopt monteur
- Voorbeeld indelingsformulier uitgebreid monteur
Monteur-chauffeur
- Voorbeeld vragenlijst functiebeeld
- Voorbeeld functiebeschrijving monteur-chauffeur
- Voorbeeld indelingsformulier monteur-chauffeur
Medewerker binnendienst
- Voorbeeld vragenlijst functiebeeld
- Voorbeeld functiebeschrijving medewerker binnendienst
- Voorbeeld indelingsformulier medewerker binnendienst
Magazijnmedewerker-glasbewerker
- Voorbeeld vragenlijst functiebeeld
- Voorbeeld functiebeschrijving magazijnmedewerker-glasbewerker
- Voorbeeld indelingsformulier magazijnmedewerker-glasbewerker
STOOV: Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Vlakglasbranche
STOOV is in 1991 opgericht door Vakgroep GLAS, CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten. Directe aanleiding was de groeiende behoefte aan geschoold personeel. De eerste activiteiten van het fonds bestonden dan ook uit het ontwikkelen en uitvoeren van vaktechnische cursussen. In de loop der jaren is dit aanbod voortdurend uitgebreid, ook met cursussen op andere vakgebieden.
Met ingang van 1 januari 2005 voert STOOV niet meer zelf scholing uit, maar wordt dit uitbesteed aan erkende opleiders. Daardoor kan STOOV zich nog beter richten op haar rol als scholingsfonds. Belangrijke taken van het STOOV-fonds zijn:
- het innen van de verplichte afdracht aan het fonds;
- het uitkeren van (scholings-)subsidies;
- het financieren van projecten die ten goede komen aan de vlakglasbranche.
PAWW: Private Aanvulling WW en WIA
In 2016 werd de duur van de WW en de loongerelateerde WGA verkort van 38 maanden naar maximaal twee jaar. De vakbonden en werkgevers spraken toen af dat de gemiste maanden privaat gerepareerd konden worden in de Private Aanvulling WW en WIA, kortweg PAWW. Hiermee wordt het recht op een uitkering na betaalde arbeid weer verlengd tot het oude niveau. Niet alleen de oudere, maar ook de jongere werknemers profiteren van de reparatie.
Verplichte deelname
Vanaf 1 april 2021 is deze reparatie ook geregeld voor de glasbedrijven die onder de vlakglas-cao vallen. Hiervoor is aansluiting gezocht in de verzamel-cao van PAWW. Op 19 februari 2021 is de cao algemeen verbindend verklaard, waardoor deelname verplicht is voor de vlakglasbedrijven. De publicatie vind je hier. De premie voor 2021 bedraagt 0,4% en komt voor rekening van de werknemer. De werkgever houdt deze premie maandelijks in op het salaris van de werknemer en draagt dit vervolgens af aan PAWW.
Informatie voor werkgevers en werknemers
Voor meer informatie heeft PAWW twee handige folders (versie 2021) uitgebracht, voor zowel de werkgever als de werknemer. Op de website van Stichting PAWW is meer informatie voor werkgevers en werknemers te vinden.
BPFV: ons pensioen geregeld
De zorg voor het pensioen in de vlakglasbranche is ondergebracht bij de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Groothandel in Vlakglas, de Groothandel in Verf, het Glasbewerkings- en het Glazeniersbedrijf (kortweg BPFV). Het pensioenfonds is opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties en is verplicht voor de hele bedrijfstak. Vanaf het moment van in dienst treden nemen medewerkers in de vlakglasbranche deel aan het pensioen van de Stichting BPFV.
Handige links en documenten
Arbeidsmiddelen en machines
Arbeidsomstandighedenbeleid
- Alles over Risico Inventarisatie en Evaluatie | RI&E
- Traject Risico Analyse en project RI&E
- Alles over het Preventief Medisch Onderzoek | PMO
Gevaarlijke stoffen
- Protocol Sanering asbesthoudende beglazingskit onder risicoklasse 1
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever(s). - Gevaarlijke stoffen en je verplichtingen
- Factsheet asbest in beglazingskitten
Modellen Arbeidsovereenkomsten
- Model voor arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
- Model voor arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
- Modelteksten voor bijzondere bedingen
Voorbeelddocumenten