Afbeelding Wonen, werken en recreëren

Wonen, werken en recreëren

Amsterdam Bouwt aan Morgen | De bouw & infra in Amsterdam in 2030

Ruimtelijke spreiding van functies

We wonen samen in een klein land, maar dat wil niet zeggen dat onze ambities omtrent leefbaarheid en functionaliteit van de omgeving niet torenhoog zijn. In het Nederland van de toekomst moeten we wonen, werken èn recreëren op een optimale manier organiseren in alle regio’s. Maar hoe gaan we dat in de praktijk aanpakken?

Ruimtelijke spreiding van functies

Jan Overtoom, regiomanager van Regio Randstad Noord, trapte de bijeenkomst van 3 november 2021 af met twee toekomstbeelden: Functiespreiding of Concentratie in en rond steden? In de huidige praktijk zie je een combinatie van deze twee scenario’s terugkomen. Door innovaties op het gebied van mobiliteit, zoals de hyperloop, en de impact van Corona en thuiswerken is de scheiding tussen wonen en werken minder strikt geworden en maakt de spreiding van functies makkelijker. Concentratie in en rond de grote steden vraagt om slimme oplossingen als gebouwen waar de functies in zijn verenigd met groene beplanting op de gevels voor een duurzame toekomst. De ambities van ons kleine landje omtrent leefbaarheid en functionaliteit van de omgeving zijn hoog. Hoe gaan we dat in de praktijk aanpakken?

Een menselijke metropool

Frank van den Beuken, projectmanager Omgevingsvisie bij de gemeente Amsterdam vertelde hoe tien jaar geleden, bij de structuurvisie Amsterdam 2040, vooral werd ingezet op een economisch sterke stad. Daarvan is veel gerealiseerd, maar dat succes heeft een schaduwzijde. De Omgevingsvisie 2050 zet dan ook meer in op het creëren van een menselijke metropool. Amsterdam moet meerkernig worden met verschillende wijken waar mensen kunnen wonen, werken en recreëren. Rigoureus vergroenen hoort daarbij. De gemeente wil een ov, wandel- en fietsstad worden waar de auto te gast is. En een belangrijke keuze voor de toekomst is ook dat de gemeente meer wil sturen op hoofdlijnen en meer ruimte laten voor eigen initiatief. Dat biedt (infra)bouwers de mogelijkheid om zich als maatschappelijke probleemoplosser te positioneren.

Speerpunten Afdeling Amsterdam