Toekomst van werk
Amsterdam Bouwt aan Morgen | De bouw & infra in Amsterdam in 2030
Voldoende gekwalificeerd personeel in een digitaliserende wereld
De bouw is mensenwerk, dus wanneer het op het aspect ‘menselijk kapitaal’ aankomt, fungeert de sector niet alleen als spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn voor bredere maatschappelijke ontwikkelingen. Veranderingen in hoe de samenleving over werk denkt, worden op hun beurt ook extra hard gevoeld in de bouw- en infrasector. Flexibilisering, instroom, (bij-)scholing en pensioen zijn onderwerpen die overal op de bouwagenda prijken en waar menig ondernemer mee worstelt. Zijn deze processen nog omkeerbaar, of moeten we ze omarmen als kansen?
Toekomst van werk
De toekomst heeft al een voet over de drempel bleek uit de presentatie van Yvonne Hiddink, adviseur sociale zaken in regio Randstad Zuid, die de bijeenkomst op 21 september 2021 aftrapte. Bij toekomst van werk draait het om gekwalificeerd personeel in een digitaliserende wereld. Gaat de bouw zou cyclisch ontwikkelen, waarbij perioden van groei en krimp elkaar afwisselen en er veel vraag is naar maatwerk en specialistische vaardigheden? Of wordt de bouw een productiemachine van fabrieksmatige en modulair opgebouwde gebouwen die op de bouwplaats gemonteerd worden? Dit laatste scenario zien we de branche nu al naartoe ontwikkelen. De toekomst van werk is nu! Banen veranderen of verdwijnen door technologie en personeel dat verdwijnt komt niet zomaar terug. Wacht niet langer af en zie de kansen die de nieuwe technologie biedt.
Handjes nodig!
Michel van Erkelens, directeur van Bouwmensen Amsterdam, nam het stokje over en wees op het tekort aan hybride docenten: vakmensen uit de bouw die ook les geven. De bouwsector kan niet zonder de aanwas van bouwtalent. En bouwtalent kan niet zonder docenten met praktijkervaring en een stageplek binnen een bedrijf. De bouw & infra staat te springen om personeel! Er is een grote behoefte aan allerlei soorten vakmensen, niet alleen technisch maar vooral ook jongeren en zij-instromers die sterk zijn in ontwerp en/of planning. Want veel werk wordt met innovatieve technieken voorbereid en georganiseerd. Na de bijeenkomst sloten een aantal tweedejaars ROC studenten Middenkaderfunctionaris Bouw aan die op zoek waren naar een stageplaats. Tijdens een ‘speeddate’ vertelden de aanwezige leden over hoe leuk werken in de bouw & infra is.