Groen, groener, groenst
Amsterdam Bouwt aan Morgen | De bouw & infra in Amsterdam in 2030
Energietransitie en -infrastructuur
We staan voor een enorme opgave. Als land moeten we verduurzamen op alle fronten. Nederland wil in 2030 namelijk 49% minder en in 2050 zelfs 95% minder CO2 uitstoten. In Europa pleiten we zelfs voor een broeikasgasreductie van 55% in 2030. De winning van het Groninger aardgas stopt en het gebruik van fossiele energie moet drastisch omlaag, tot vrijwel nul in 2050. Dit heeft consequenties voor alle sectoren. De huidige energiesystemen en -infrastructuren gaan daardoor sterk veranderen. De ambities zijn torenhoog, maar hoe gaan we deze enorme uitdaging vormgeven in ons land?
Energietransitie- en infrastructuur
Een presentatie over het bouw- en infralandschap in 2030 door regiomanager Jan Overtoom vormde het eerste deel van de themabijeenkomst van 18 mei 2021. Het verhaal maakte duidelijk dat de toekomst niet vaststaat, maar dat het belangrijk is om niet te denken dat er niets gaat veranderen. Want in welke toekomst we ons straks ook bevinden, het landschap zal er voor de bouw en infra ongetwijfeld anders uitzien dan nu. Wonen we bijvoorbeeld in 2030 allemaal verspreid door het land of allemaal op een kluitje in de steden? Is de bouw straks een hightech productiemachine of een maatschappelijk probleemoplosser? Wordt alles centraal besloten of komen er meer unieke oplossingen vanuit verschillende plekken, dus ook vanuit bewoners en aannemers?
Amsterdamse ambities
Mimi Eelman ging in een aansluitende presentatie in op, niet hoe Amsterdam de energietransitie gaat aanpakken, maar de route ernaartoe "die willen we samen met inwoners en bedrijven uitstippelen.” Ze wees onder meer op het belang van samenwerken, draagvlak creëren, innoveren en daarbij ruimte geven aan de ‘eigenwijzigheid’ van mensen die met initiatieven komen. Er zijn wel al stappen gezet. Zo is de Routekaart Amsterdam Neutraal opgesteld waarin onder meer staat dat de hoofdstad haar CO2-uitstoot fors verminderd wil hebben. Ook is er een Bronnenboek gemaakt, welke inzicht geeft in de verschillende duurzame warmtebronnen die Amsterdam tot haar beschikking heeft om de gebouwde omgeving mee te verwarmen. En een Transitievisie Warmte die veel leert over de kennis van nu over duurzame energie en de wensen van de bewoners.