Afbeelding Waarde van bouwen

Waarde van bouwen

Amsterdam Bouwt aan Morgen | De bouw & infra in Amsterdam in 2030

Waarde toevoegen door innovatie, specialisatie en samenwerking

De maatschappelijke en economische waarde van de Nederlandse bouw- en infrasector staat buiten kijf, met in 2019 een productvolume van €76,4 miljard en ruim 321.000 werknemers. Maar Nederland staat voor een aantal dringende maatschappelijke opgaven zoals klimaatverandering, uitputting van grondstoffen, energietransitie, vergrijzing en verstedelijking met de daarbij behorende woon- en vervoersopgaven. Hoe kan de bouw- en infrasector, met alle maatschappelijke opgaves die er liggen, zijn toegevoegde waarde handhaven?

Waarde van bouwen

Wilbert Schellens, regiomanager van Regio Oost, nam tijdens de bijeenkomt op 6 juli de Amsterdamse bedrijven mee in de probleemstelling: Hoe kan de bouw- en infrasector zijn toegevoegde waarde handhaven? Hij schetste twee verschillende toekomstbeelden: de bouw wordt een high tech productiemachine of ontwikkelt zich tot probleemoplosser. Flexibiliteit is onvermijdelijk, maar er zal wel een stabiele vraag gaan ontstaan volgens het EIB. Hiervoor is een rol voor grote opdrachtgevers weggelegd. We kunnen ons meer richten op de eindgebruiker door  klantbelang met duurzame productie te combineren. Digitalisering zal toenemen en BIM zal steeds meer de standaard worden. Ook zal industrialisatie zich verder ontwikkelen door prefab bouw, robotisering en hergebruik van materialen. En vergeet ook nieuwe businessmodellen niet, als de weg ‘as a service’. De toekomst heeft nog genoeg kansen te bieden!

Exorbitante prijsstijgingen

Arno Duijverman, senior Beleidsadviseur, ging aansluitend in op de exorbitante prijsstijgingen in de bouw en infra. Vaak zijn al ruim van tevoren offertes ingediend of contracten opgesteld. Soms zijn daar afspraken in vastgelegd over hoe om te gaan met extra kosten door prijsstijgingen en lange levertijden door materiaal schaarste, maar lang niet altijd! En wat doe je dan? Maak actuele, gedetailleerde afspraken en hou rekening met de waarschuwingsplicht zodra een kostenstijging bekend is. Zo zou een opdrachtgever nog maatregelen kunnen treffen het risico en de kosten af te wegen. Zijn de kostenstijgingen onverwacht en is hierover niks vastgelegd in de overeenkomst? Dan kent Nederland het regelend recht, waarbij de prijsverhoging niet aan de aannemer kan worden doorberekend. Meer de wettelijke en contractuele mogelijkheden worden toegelicht in de nieuwe ‘Aanwijzing’ die Bouwend Nederland heeft opgesteld.

Speerpunten Afdeling Amsterdam