Extern werven
Bij extern werven zijn er verschillende mogelijkheden. De volgende tabel geeft een overzicht met voor- en nadelen.
1 - Overzicht voor- en nadelen methodes van werven
Met de functieomschrijving en het overzicht van functie-eisen is het relatief eenvoudig om een wervingsadvertentie op te stellen. Een goede wervingsadvertentie verleidt werkzoekenden om te solliciteren. Daarom moet u de doelgroep op de juiste wijze aanspreken via het medium dat de doelgroep gebruikt.
2 - Advertentiemedium kiezen
Waar plaats je de advertentie?
Bepaal welke bladen veel gelezen worden door de doelgroep waaruit je wilt werven. Je hebt de volgende mogelijkheden:
- vakbladen;
- regionale huis-aan-huisbladen;
- regionale dagbladen;
- landelijke dagbladen;
- andere bladen: bijvoorbeeld speciale vacaturekranten, Cobouw en dergelijke.
Huis-aan-huisbladen zijn vaak het goedkoopst. Daarna volgen de vakbladen. Regionale dagbladen zijn meestal duurder en het allerduurst zijn landelijke dagbladen. Vaak wordt aangeraden om voor hogere functies (vanaf HBO-niveau) in een landelijk blad of vakblad adverteren. Dit geldt ook voor functies waarvoor je heel moeilijk mensen kunt vinden. Voor lagere functies (MBO of lager) is een regionaal blad of een huis-aan-huisblad vaak geschikt. Wanneer je vaker personeelsadvertenties plaatst, houd dan bij hoeveel respons je krijgt. Handig voor als je weer een advertentie wilt plaatsen.
3 - Kandidaten zoeken via internet
Inmiddels maken miljoenen Nederlanders gebruik van internet. Solliciteren via internet is één van de meest succesvolle toepassingen van dit medium. Internet biedt verschillende mogelijkheden om kandidaten te vinden voor een vacature. Wanneer je actief een potentiële kandidaat benadert die bijvoorbeeld zijn CV en contactgegevens heeft vermeld op een banensite, doe je er verstandig aan eerst het bel-me-niet register te raadplegen. Wanneer de kandidaat daar is ingeschreven mag je deze niet benaderen zonder toestemming. Doe je dit wel, dan kan dat leiden tot oplegging van een boete. Een mogelijke oplossing is de kandidaat per e-mail te benaderen. In je e-mail geef je aan dat je hebt gezien dat hij in het bel-me-niet register staat. Je verzoekt hem alsnog toestemming om telefonisch contact te leggen.
- Vacature plaatsen op de eigen bedrijfssite. Een goedkope en goede mogelijkheid. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de werk¬zoekenden zich oriënteert op een nieuwe functie aan de hand van bedrijfspagina’s. Daarom is het voor personeelswerving belangrijk om de website op orde te hebben. Het is essentieel dat de vacatures op de website echt actueel zijn. Als dat niet het geval is, geven werkzoekenden het bedrijf een dikke min. Maar hoe vinden werkzoekenden je bedrijfswebsite? Om deze beter bekend te maken, kunt je een link naar je site plaatsen op websites (LinkedIn, Monsterboard, Indeed) waar potentiële sollicitanten komen. Bijvoorbeeld bij sites die vacaturelinks verzamelen en aantrekkelijk presenteren, zoals een startpagina.
- Vacature plaatsen bij een internetvacaturebank. Voorbeelden zijn www.komindebouw.nl (met ledenvoordeel Bouwend Nederland), Cobouw, JobNews, Monsterboard, www.werk.nl.
- Actief zoeken bij (andere) sites die cv’s van werkzoekenden aanbieden.
4 - Bureau inschakelen voor werving en selectie
Voor moeilijk vervulbare vacatures zijn er bureaus die gespecialiseerd zijn in werven en selecteren van personeel. Er zijn bureaus met eigen bestanden met cv’s van kandidaten. Zij doen op verzoek een file search. Andere bureaus plaatsen advertenties en boren hun netwerk aan om geschikte kandidaten te vinden. De bureaus zijn vaak gespecialiseerd in één of meer branches. Bij de Organisatie van Adviesbureaus voor Werving en Selectie is een overzicht verkrijgbaar van bij hen aangesloten bedrijven.
5 - Doe het eens anders
Met uitsluitend adverteren lukt het soms niet voldoende personeel aan te trekken. Wees creatief en probeer ook eens andere mogelijkheden uit. Hieronder staat een aantal ideeën:
- Neem contact op met decanen van middelbare scholen en bied een rondleiding aan.
- Neem deel aan een banenmarkt (bijvoorbeeld samen met andere ondernemers).
- Adverteer in schoolkranten, verenigingskranten, krantjes van sportclubs enz. Vaak erg goedkoop. Het levert waarschijnlijk niet veel reacties op, maar als er één goede sollicitant tussen zit, ben je alweer geholpen en je werkt aan de naamsbekendheid!
- Maak een poster en verspreid deze bij UWV-vestigingen, bibliotheken, gemeenten, sociale diensten, scholen enz.
- Wanneer er meerdere kandidaten op een vacature solliciteren, vraag dan of je hun gegevens in portefeuille mag bewaren. Zodra je weer een vacature hebt, bel je ze op.
- Reclame op de bedrijfsauto(s): ‘Gezocht: nieuwe collega’.
- Bied stagiaires een opleidingsplek. Goede stagiaires kan je een baan aanbieden.
- Reclame in de bioscoop, de kabelkrant, openbaar vervoer enz.
- Werk aan je naamsbekendheid: verstuur regelmatig een persbericht naar de regionale kranten en huis-aan-huisbladen. Verspreid huis-aan-huis een folder van je bedrijf.
- Neem contact op met oud-medewerkers. Misschien zijn ze weer aan een nieuwe stap toe.
- Hoe bijdetijds bent je als werkgever? Tegenwoordig willen steeds meer medewerkers een parttime baan. Veel mensen zijn op zoek naar een baan waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Biedt je die mogelijkheden? Maak er dan reclame voor!
- Let op de achterdeur! Zorg ervoor dat je huidige medewerkers tevreden blijven. Tevreden medewerkers zijn ‘de ambassadeurs’ van het bedrijf!