Future Builders Day 2023
20 april 2023 - Fokker Terminal Den Haag
Bezoekers, partners (exposanten) en sprekers
Dat was het thema van Future Builders Day 2023, dé dag waarop docenten, studenten en bedrijfsleven samenkwamen. Deelnemers keken samen naar de toekomst, konden de nieuwste innovaties in de praktijk ervaren en elkaar leren kennen. Op 20 april 2023 vond de derde editie van Future Builders Day plaats. In het najaar van 2023 wordt de datum van Future Builders Day 2024 bekend.
Hoogheemraadschap Rijnland werkt aan "Droge voeten, schoon water" met onderwaterdrones
Dat klinkt simpel, maar heb jij nou een idee wat daar allemaal bij komt kijken? Met de nieuwste technieken werken ze bij Rijnland aan o.a. aan kadeverbetering, oeverbescherming en poldergemalen. Maar ook aan procesautomatisering, onderhoudsmanagement en technisch documentenbeheer. Van alles wat, zullen we maar zeggen. Saai is het dan ook nooit. Wil jij de onderwaterdrone besturen, kom dan naar de Fokker Haven aan de achterkant van het gebouw!
Unibrick: betaalbare woningen van hergebruikt plastic
Unibrick maakt betaalbare woningen (en andere gebouwen) van bouwblokken gemaakt uit lokaal plastic afval. De Unibrick is zo ontworpen dat bouwen zeer eenvoudig is en vanzelf een solide constructie oplevert. Maar hoe kom je nu aan voldoende plastic van de juiste kwaliteit? Dat dus dan weer de Returnclub. Kom je kijken op hun stands?
De Dura Vermeer Digitale trein dendert voort
Digitaal ontwerpen en bouwen in BIM is bij Dura Vermeer een gepasseerd station. Generative Design, AI en allerlei andere technieken zetten ze nu in. Hiermee kun je bijvoorbeeld precies het energiegedrag nabootsen van een te bouwen object en meer leren over het verbruik. Virtueel kun je de invloed van een ontwerp op de omgeving zien. Wat dit betekent voor hitte en geluid bijvoorbeeld. Inzichten voordat er maar iets gebouwd is! En ook tijdens projecten worden nieuwe technieken door Dura Vermeer ingezet. Zoals een 360 graden camera om de voortgang van het project te monitoren. Wil je weten hoe deze en andere digitaliseringsinnovaties werken in de praktijk? Kom dan langs op de stand van Dura Vermeer en probeer het zelf uit!
Data om efficiënt te bouwen of efficiënt bouwen met data
Bij Buro de Haan is kiezen tussen ict en bouw geen optie meer. Het één staat niet meer los van het ander. Dankzij digitalisering van het ontwerpproces en het koppelen van ontwerp naar productiemethode wordt het proces en de bouw sneller, efficiënter en duurzamer. Met maar liefst 30%. Data is de sleutel tot duurzamer bouwproces, betere bouwwerken en beheersbaar onderhoud. Die data helpen dus beter te worden en halen dus onderdelen . En bij Buro de Haan vinden ze zelfs dat straks iedereen – dus ook zonder opleiding, maar wel minecraft kan spelen- een huis van A tot Z kan laten bouwen. Want met de juiste data kan je blijven bouwen. Ervaar zelf hoe maximale efficiëntie in elke stap doorgevoerd wordt én waar jij belangrijk bent.
Innovatief wonen snijdt hout
Hoe maak je een houtproduct dat het zo goed in elkaar zit dat het overlap heeft met staal en beton? Bij TBI Woonlab werken diverse bedrijven met consumenten samen om processen en producten te ontwikkelen. En zo weten zij dus precies hoe je dit nieuwe product in Nederland met slimme elementen en robotisering assembleert. TBI Woonlab laat je zien hoe Cross-laminated timber met robots in elkaar gezet wordt en welke kennis daarvoor nodig is. In een interactieve sessie laten ze je zien hoe je ondernemerschap en innovatie stimuleert. Ben jij uit het goede hout gesneden? Laat je uitdagen door zo goed en snel mogelijk een voetbaltafel in elkaar te zetten. Mis dit niet!
Bouwen met bruin zeewier en groenresten ruimt CO2 op
Het kan al. Met Seawood worden 'houten' panelen gemaakt uit zeewier. Dit plaatmateriaal, dat volledig composteerbaar en chemicaliënvrij is, wordt al gebruikt voor interieurprojecten en binnenwanden voor woningen en kantoren. Op de stand van BlueBlocks vind je zeewier, chemicalien en Seawood, in de juiste stappen uitgelegd. Vind jij het ook belangrijk om een positieve impact op het klimaat te creëren? Kom dan eens in wat potjes zeewier roeren op de stand van BlueBlocks!
App, mobiel en boor: BAM digitaliseert
Digitalisering noemen ze dat bij BAM. Met BIM, VR, AR, en ook modulair bouwen worden innovatieve bouwprojecten gerealiseerd. Sneller en duurzamer, want circulair. Wat betekent dat voor jou? Nou kom maar eens kijken op de stand van BAM en pak die boormachine met de iPhone app-aansturing. Raad jij als eerst wat de afbeelding in de wand moet voorstellen, dan win je een prijs. Of kom naar een deepdive sessie over het gebruik van drones om werkzaamheden te scannen en te modelleren. Altijd al drone-piloot willen worden? Stel je vraag aan de dronepiloot van BAM.
Zou jij een goede baas zijn voor SPOT de Robohond?
Werken met de nieuwste technieken: drones, scanners, 3D-modellen en robots. Welke kwaliteiten moet je daarvoor bezitten? Bij Antea Group zijn ze dus op zoek naar mensen die niet geïnteresseerd zijn in de gebaande paden, maar op zoek naar nieuwe wegen. Die snel kunnen schakelen en niet bang zijn voor veranderingen om te werken aan projecten om de wereld van morgen leefbaar en gezond te houden. Op de stand van Antea Group kan je testen of jij uit het goeie hout gesneden bent in de Da Vinci Escape room of in de 6D simulator. SPOT een rondje uitlaten, kan jij dat?
Kan ChatGPT voor ons een gebouw ontwerpen?
Voor Movares en Planalogic is Artificial Intelligence daily business. Zij nemen je mee in voorbeelden als de intelligente software in de Crowd simulatie bij La Vuelta Holanda 2022 of het parametrisch ontwerp van 1.200 3D-geprinte balkonelementen. Ook in de ontwerpfase is AI echt niet meer weg te denken. In plaats van kijken naar één ontwerp, helpt AI je het beste ontwerp te vinden uit miljoenen versies. Met een interactieve demo/workshop kun je het op Future Builders Day zelf ervaren.
Verduurzaming? Optoppen, inschuiven en uitbreiden!
20 april kun je komen checken wat de elk® groep hiermee bedoelt en hoe ze dat samen met bewoners aanpakken. Bekijk hun prijswinnende prefab-oplossing om lage flats op te toppen en onbenutte plekken in de wijk te verdichten. Wat denk je van een prefab circulaire badkamer van PET-materiaal? Tijdens een interactieve sessie kun je zelf het up-to-date maken van wijken met een VR-experience beleven.
Bevlogen bouwers willen niet op Mars wonen
Als we onze aarde bewoonbaar willen houden moeten we actie ondernemen. Daarom gebruiken de bevlogen bouwers van Ooijevaar circulaire bouwmaterialen en hernieuwbare grondstoffen, maar wel met de nieuwste technologieën. Ze laten je zien hoe ze gebruik maken van het nieuwste circulaire materiaal vlas, dat ze vol stoppen met sensoren om het gedrag te monitoren. Circulair en BIG data maken zo het verschil. Meer weten? Kom dan naar hun interactieve sessie over de zoektocht naar algoritmen in de onderhoudsdata bij woningcorporaties.
Fix de Fischer Fix challenge
In de bouw is Fischer al ruim 70 jaar bekend van superieure stalen verankeringen en aanverwante bevestigingssystemen. Klinkt ouderwets? Zeker niet. Ze innoveren volop en ontwikkelden de volautomatische BauBot robot voor het plaatsen van ankers en leveren sensoren en software om die ankers continu te monitoren. Experimenteren met deze sensoren? Tijdens Future Builders Day daagt Fischer jou uit om te laten zien van welk materiaal jij gemaakt bent. Meer weten? Volg Fischer's drs. Boglarka Bokors verdiepende sessie.
Biobased bouwen met hennep en kalk
Biobased bouwen is bouwen met natuurlijke materialen die sneller terug groeien dan dat het project bestaat. Iets voor de verre toekomst? Zeker niet. Er is volop vraag naar en de eerste gebouwen worden al bewoond. Architect Shai van Vlijmen is er dagelijks mee bezig. Het bedrijf Isohemp maakt bouwmaterialen van hennep en kalk. Zij laten je samen op Future Builders Day de materialen voelen en ervaren, vertellen wat het werken met kalkhennep betekent voor bouwkundige constructies en delen de uitdagingen waar zij voor staan.
Brute hydraulische kracht bij de Zalmhaven
De hijsloods van CT deBoer, ontworpen om elke week de 545 ton zware productie een verdieping te laten klimmen met het gebouw, is een bizarre combinatie van slimme modellen, verticale logistiek, prefabricatie en de brute kracht van hydrauliek. Bij Civilion ontwikkelen ze opleidingen voor de civiele bouw in samenwerking met het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld in samenwerking met CT de Boer. Op hun gezamenlijke stand leggen ze graag uit hoe het model in de VR bril of de Race Simulator een toegevoegde waarde heeft voor de Zalmhaventoren of het circuit van Zandvoort, maar ook welke rol jij kan spelen bij de ontwikkeling van een model. Kom je racen?. Bezoek de stand van Civilion of leer meer tijdens de sessie van CT deBoer.
Slimmer ondergronds werken met VR en AR
Voor de energietransitie zijn goede kabels en leidingen in de ondergrond onmisbaar. Om het werken aan ondergrondse projecten te verbeteren past Van Gelder volop nieuwe virtual- en augmented reality technieken toe. Zo kunnen projecten (vooral in bewoond gebied) sneller, goedkoper en met minder overlast worden gerealiseerd. Op Future Builders Day ontmoet je het Van Gelder datateam dat met de modernste technieken, datawetenschappen en heel veel creativiteit het werken in de ondergrond totaal moderniseert.
Robots: je haat ze en je houdt van ze
Ze worden geroemd, gehaat, gewantrouwd, gelauwerd en verdacht. Wat vind jij ervan? Welke invloed hebben robots binnen nu en vijf jaar op jouw werk als bouwprofessional? Laat je vooral door niemand iets wijsmaken, maar bepaal zelf wat er gaat gebeuren. Wie dat het beste kan doen is FRAIM, het samenwerkingsverband van TU Delft waar robots worden ontwikkeld voor allerlei praktische toepassingen. Hiermee wordt de toekomst van werken vormgegeven. Op de stand van FRAIM leer je alles over de techniek van robotisering, maar er is ook aandacht voor de maatschappelijke ethische kant van deze techniek. Wat zijn de nadelen van het vervangen van fysieke arbeid door slimme machines? Je kan praten met studenten die in een periode van zes weken de nieuwste robots ontwierpen voor toepassing in het bouwproces.
Is kunstmatige intelligentie het einde van het ontwerpvak?
Als je denkt dat alleen het werk van uitvoerende functies zoals bouwvakkers verandert als gevolg van robotisering, cobotisering en de opkomst van fabrieksmatige productie, dan hebben we nieuws voor je. Wat de robot is voor de uitvoerende bouw, is AI voor ontwerp- en middenkaderfuncties. Dit blijkt uit het gemak waarmee bedrijven zoals Movares en Planologic letterlijk in minuten talloze ontwerpen van elke willekeurige ontwikkellocatie kunnen maken of van een onderdoorgang van een snelweg. Getoetst op bouwbesluit, technische eisen en zo goed als klaar voor productie. Is dat erg? Is mijn opleiding nu nutteloos? Ben ik binnenkort overbodig? Nee hoor, het wordt anders, maar ook leuker. Laat je overtuigen en leer mee over deze fascinerende wereld tijdens een van de interactieve workshops.