Sprekers
Fight for the Future. Dat was het thema van Future Builders Day 2023, dé dag waarop docenten, studenten en bedrijfsleven samenkwamen. Een dag waar samen naar .de toekomst keken en we van en met elkaar leren, ervaren en verbinden. Op 20 april 2023 organiseerden we de derde editie van Future Builders Day. In het najaar van 2023 wordt de datum van Future Builders Day 2024 bekend.
Innoveren? Eerst doen, dan denken!
Maarten Klont is adviseur, onderwerp en changemanager bij Antea Group.
Door zijn brede interesses heeft hij zich in de afgelopen jaren bezig gehouden met zowel vakinhoudelijke bouwkundige vraagstukken als innovatieve ontwikkelingen en strategische vraagstukken binnen en buiten het bedrijf.
In de deepdive ging Maarten in op innovaties en technieken die al bestaan en waar de wereld langzamerhand steeds meer geschikt voor raakt. Van zwemmende drones tot vliegende auto’s, van slimme balletjes die vanalles kunnen meten tot een robotische hond die voor jou op pad gaat. Samen gaan we ontdekken en ervaren waar we deze innovaties vandaag en morgen voor kunnen inzetten. Want samen maken we de wereld elke dag een stukje mooier!
geWOONhout HOUTbaar HUIS
50% meer woningen in bestaande wijken met elk® TransforMEER.
René Olde Monnikhof is Specialist Innovatie, Duurzaamheid & Ketensamenwerking bij elk® groep
Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in het renoveren en onderhouden van (maatschappelijk) vastgoed, meerdere innovatieve concepten en prefab bouwsystemen ontwikkeld voor de renovatiemarkt, waaronder elk® TransforMEER.
Ook bij de elk® groep maken zij zich zorgen over het enorme tekort aan woningen. Locaties zijn beperkt beschikbaar. Daarom pleiten zij ervoor om kansen te benutten in bestaande wijken. Met TransforMEER creëren ze op een efficiënte en vriendelijke manier meer betaalbare en duurzame woningen in de wijk. Tot wel 50% extra woonruimte! Door het optoppen van lage flats, hoekwoningen veranderen in drie appartementen en onbenutte plekken in de wijk verdichten. Kom naar onze interactieve sessie en beleef met een VR-experience hoe zij dat doen.
Maak een verschil voor bewoners en de samenleving
Manon Eltink is actief als Teamleider Bewonersbegeleiding. Met haar team van bewonersbegeleiders ondersteunt zij de collega’s van de elk® groep bij alle vormen van communicatie met bewoners.
Hélène van Pinxteren bewaakt samen met Manon de belangen van de bewoners tijdens het renovatieproces. Waar Manon vooral zichtbaar is richting de bewoners tijdens de uitvoering, zet Hélène, als klantreisspecialist, aan de voorkant de lijnen uit met de projectgroep.
Kan jij omgaan met de mensen achter de voordeur waar jij aan de slag gaat als vakman? Op een normale inlevende manier, zonder veel overlast.
Werken bij de elk® groep draait namelijk om meer dan alleen het transformeren, verduurzamen, renoveren en onderhouden van wijken. Wij geloven in innoveren. Maar altijd met één doel voor ogen: oog houden voor de mens. We willen echt iets betekenen voor bewoners, opdrachtgevers én de samenleving.
Daarvoor stropen we de mouwen op. Zetten we net een stapje meer. En gaan we verder war anderen ophouden. Wil jij ervaren hoe je zelf het verschil kunt maken? Meld je dan aan.
3D bruggen printen: recycled, modulair, industrieel, klaar.
Paul de Vos is directeur bij Composite Structures (producent van glasvezelversterkte kunststof producten in bouw & infra), oprichter en directeur van SPARC Bridge (3D geprinte bruggen van gerecycled afval) en
oprichter en directeur van Digistruct AI (monitoring van civiele kunstwerken d.m.v. innovatieve sensortechniek).
Hij is gespecialiseerd in de infrasector op de onderwerpen circulariteit, modulariteit, digitalisering en technologische innovatie, industrialisatie en monitoring d.m.v sensoren
Paul gaat zijn ervaring en zienswijze delen op de maatschappelijk relevante problematiek en uitdagingen in de infrasector. Verder draagt hij oplossingen aan en worden belangrijke aandachtspunten benoemd. Dus vanuit een nationaal perspectief naar concrete innovatieve oplossingen. Extra aandacht voor grootformaat 3D printen en de unieke mijlpaal van de allereerste (en grootste) 3D geprinte brug van gerecycled kunststof afval.
Circulair en emmisieloos bouwen met beton in de woningbouw
Rik Hulsman is directeur bij TBI WOONlab.
Ondernemen geeft hem energie. Hij geeft graag sturing aan een organisatie en heeft een bepalende rol in de visie en doelen van de organisatie
De reis die TBI WOONlab heeft afgelegd en hoe zij onderweg zijn om circuliar en emmissieloos te bouwen met beton in de woningbouw.
Natuurlijk komt hout ook aan bod, maar de uitdaging om circulair en emmissieloos te bouwen ligt toch echt in beton. Beton en hout zullen beide nodig zijn om de enorme opgave die we hebben in te kunnen vullen.
Automatiseren of de Mens Versterken
Dr. Ir. Ties van Bruinessen is werkzaam bij RoboHouse/FRAIM (TU Delft)
Design Thinking in Complex Systems | Design Process Architect | Problem-Solver | Intrapreneur | Leader.
In de Toekomst van Werk speelt technologie een belangrijke rol: maar wordt ons werk daar echt leuker van? Een prikkelende discussie en gesprek over technologie op de werkvloer, de relatie tussen robots & de vakman, en wat Vakmanschap 2.0 zou kunnen zijn.
Verankering in beton;
Basis- en geavanceerde ontwerpoplossingen in bevestigingstechniek
Dr. Boglárka Bokor werkt als senior expert toegepast onderzoek en internationale standaardisatie bij Fischerwerke GmbH & Co. Ze is een voormalig onderzoeksmedewerker aan het Instituut voor Bouwmaterialen, Universiteit van Stuttgart. Ze behaalde haar B.Sc. aan de Budapest University of Technology and Economics, Hongarije; en haar M.Sc. aan de Technische Universität Dresden, Duitsland.
Van eenvoudige toepassingen zoals het installeren van apparatuur in beton tot meer complexe en veiligheidsgerelateerde verbindingen tussen constructiedelen, de wereld van verankeringen is overal om ons heen. Vaak worden de prestaties van constructies en componenten aanzienlijk beïnvloed door de prestaties van ankers. Als een van de toonaangevende ankerfabrikanten ter wereld streeft Fischer ernaar de ingenieurs van vandaag en morgen uit te rusten met hulpmiddelen, softwareoplossingen en ontwerpmethoden waarmee zij aantrekkelijke, veilige en betrouwbare verbindingen kunnen ontwerpen en construeren. Deze lezing is bedoeld om studenten te introduceren in de wereld van verankeringen in beton en hen inzicht te geven in de beschikbare basis- en geavanceerde methoden voor het ontwerp van verankeringen.
Betekent AI het einde van het ontwerpersvak?
Aydemir Çetin heeft bij Movares zijn sporen verdiend bij infrastructuurprojecten en met name aan de kant van configuratie- en informatiemanagement. Zo heeft hij gewerkt aan grote infrastructurele projecten (HSL-Zuid, Betuweroute, Hanzelijn, Sporen in Arnhem, NoordZuidlijn), waar hij vanuit zijn terrein als expert en verantwoordelijke betrokken is geweest. Vanaf de allereerste fase van een project tot en met de oplevering en overdracht is hij de ervaren adviseur voor informatiemanagement inclusief de onderliggende systemen.
Ties Rijkers is bij Planalogic verantwoordelijk voor de opbouw van het IT platform en data analytics. Met zijn team levert hij de inzichten uit miljoenen ontwerpen aan (bouwende) ontwikkelaars, investeerders en gemeentes. Ties heeft een achtergrond als management consultant in de digitalisering. Hij is gefascineerd door technologie adoptie: wat maakt dat jij een nieuwe technologie zoals AI wel of niet omarmt? En hoe kun je dat beïnvloeden?
Voor Movares en Planalogic is Artificial Intelligence daily business. Zij nemen je mee in voorbeelden als de intelligente software in de Crowd simulatie bij La Vuelta Holanda 2022 of het parametrisch ontwerp van 1.200 3D-geprinte balkonelementen. Ook in de ontwerpfase is AI echt niet meer weg te denken. In plaats van kijken naar één ontwerp, helpt AI je het beste ontwerp te vinden uit miljoenen versies. Met een interactieve demo / workshop kun je het op Future Builders Day zelf ervaren.
Augmented is nu de Reality
Dirk Bakker werkt als geodata ontwikkelaar bij Van Gelder. Groep
Vanuit een geodetische achtergrond is hij terecht gekomen in de aannemerij. Hij heeft voor Van Gelder samen met een collega een regionaal Geobureau opgezet. Deze afdeling is uiteindelijk doorgegroeid naar Van Gelder Geodataservices die de hele Van Gelder Groep faciliteert. Dirk houdt zich bezig met allerlei ontwikkelingen op het gebied van Geodata, waaronder de mogelijken op het gebied van AR (augmented Reality).
Door middel van Augmented Reality kan Van Gelder Groep data visualiseren en inwinnen op een laagdrempelige manier, deze manier is ook nog eens leuk en intuitief en klaar voor de toekomst.
Wij willen niet op Mars wonen
Laurence Heesterbeek is operationeel directeur bij het vooruitstrevende en innovatieve bedrijf Ooijevaar bevlogen bouwers. Als operationeel directeur is Laurence verantwoordelijk voor alle project gerelateerde werkzaamheden van de opdrachten die Ooijevaar realiseert, van het aantrekken van nieuwe projecten tot de realisatie en het onderhoud.
Na MBO bouwkunde is Laurence HBO bouwkunde gaan studeren. De door Laurence opgezette afdeling is verantwoordelijk voor het 3D inscannen van gebouwen, 3D modeleren in Revit, het doorlopen van selectietrajecten en het experimenteren met innovatieve technieken. Zijn masterscriptie schreef hij over sector overstijgende samenwerking om te innoveren. Dit was de inspiratiebron voor het toepassen van sensortechnologie in biobased-bouwmaterialen en het platform dat grote sets onderhoudsdata analyseert voor woningcorporaties.
Elon Musk werkt aan plan B om een menselijke kolonie te starten op Mars. Maar bij Ooijevaar willen ze helemaal niet op Mars wonen. Dat betekent dat we vandaag belangrijke keuzes moeten maken, voortuitgang moeten boeken en met elkaar op ontdekkingsreis gaan.
Laurence Heesterbeek vertelt over hoe Ooijevaar samen met 135 collega’s duurzame keuzes maken voor houtbouw en biobased materialen en dit combineren met technologische innovaties in de vorm van sensoren en data-analyses.
Laat je inspireren door de praktische toepassing van innovaties op het gebied van natuur en techniek.
Digitale toepassingen op de bouwplaats
Arjan van Driel is sinds 2005 werkzaam bij BAM Wonen. Helpen opzetten van de Nul op de Meter woningen en conceptueel bouwen binnen BAM Wonen Renovatie Concepten. Verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de nieuwste technologische ontwikkelingen op de bouwplaats .
Chistian Alferink Bachelor Bouwkunde Master Construction Management & Engineering (TU Delft). Na een twee jarig traineeship bij BAM groep gestart als digital innovator bij BAM Wonen Renovatie concepten. Verantwoordelijk voor de toepassing van de nieuwste technologische ontwikkelingen op de bouwplaats.
In de presentatie wordt ingegaan over de manier van het verduurzamen van de jaren ‘60/70’ woningen. Om de verduurzaming te versnellen worden digitale innovaties toegepast. 3D scans worden 3D modellen waaruit informatie gehaald kan worden. Daarnaast laten ze zien hoe zij 3D modellen naar de bouwplaats krijgen.
Het roer moet om! Biobased bouwen is de nieuwe standaard!
Shai van Vlijmen, Architect en oprichter van NarrativA architecten.
NarrativA architecten is een koploper op het gebied van biobased bouwen: moderne, gezonde en ecologische architectuur.
Shai hecht veel belang aan het ontwerp en de beleving ervan in combinatie met de juiste techniek. Biobased bouwen is niet beperkt tot een bepaalde stijl, alles kan: modern of traditioneel, strak of organisch. Door zijn achtergrond in de exacte wetenschap en bouwpraktijk staat Shai nooit stil bij één oplossing. Shai zoekt continue naar het juiste evenwicht tussen ontwerp en techniek, het spanningsveld tussen theorie en praktijk tot in de kleinste details.
In de laatste jaren is houtbouw en biobased bouw steeds vaker terug te vinden op de agenda van de overheid en de professionele bouwwereld. De kennis is overal te vinden, maar hoe je het werkelijk in de praktijk kan toepassen, dat is vaak nog onduidelijk.
Wat moet docenten weten, om hun studenten voor te bereiden op de grote opgave die hun te wachten staat? Hoe bouw je toekomstbestendig voor mens en milieu?
Er is geen tijd te verliezen. Het roer moet om, biobased bouwen is de nieuwe standaard!
Het samenwerken van morgen, doe jij mee?
Christian Korterink is Accountmanager bij Buildify. Buildify is hét samenwerkingsplatform voor elk project. Van planning, issues, documentenbeheer tot 3D Modellen en het virtueel simuleren van de bouwplaats! Buildify maakt het mogelijk dit samen met jouw bouwpartners te doen.
Tijdens deze presentatie neemt Christian je mee hoe een project georganiseerd kan worden in Buildify. Vanaf de ontwerpfase tot aan de uitvoering en nazorg. Tijdens deze demonstratie zie je hoe je in één systeem kunt plannen en documenten in 3D Modellen kunt delen, maar ook hoe je een complete bouwplaats kunt simuleren en deze in Virtual Reality kan afspelen.
Is data integraal nog een broodje aap verhaal?
Radboud van Hemel is van origine Industrieel Productontwerper aan de Haagse Hogeschool en oprichter/directeur van Bimpact
Sanne Vogelzang is opgeleid aan Windesheim en ondersteunt klanten bij gebruik van bestaande tools en de ontwikkeling van nieuwe oplossingen. Na haar opleiding is zij gestart als BIM-modelleur, sinds oktober 2022 werkt zij bij Bimpact als coordinator klantsupport & productontwikkeling.
Ilse Jonker, student Avans Hogeschool, heeft tijdens haar Minor onderzocht wat Bimpact kan betekenen voor Van Dillen Bouwgroep & Het Bouw Bureau te Culemborg op het gebied van digitalisering en proces optimalisatie.
Bouwwet -en Regelgeving (BBL/Wkb/MPG/BENG) data integraal, realtime en in de cloud; nog een broodje aap verhaal?
Visie, toelichting en praktijkgebruik zijn de pijlers waarin Bimpact de geïnteresseerden meenemen in hun prestentatie.
Wat zien zij als opgave op het vlak van Bouwwet -en Regelgeving & digitalisering, hoe werken hun huidige -en toekomstige oplossingen (Bimpact), en welke effecten kan dit hebben op projecten -en samenwerkingen (Buildify)?
Kunnen we voor Bouwwet- en Regelgeving al data integraal of is het nog een broodje aap verhaal, dat is aan de future builders, want hoe digitaal wil jij?
Emissieloos bouwen met zeewier
Marjanne Cuypers is oprichter van BlueBlocks, een bio-tech start-up die nieuwe biomaterialen ontwikkelt en produceert. Ze is extern docent Industrial Design Engineering voor het vak ‘Biodesign’ aan de Haagse Hogeschool. Met BlueBlocks ontwikkelde zij SeaWood - een serie duurzame bouwmaterialen voor binnenwanden op basis van zeewier.
Bouwen voor nu én voor de toekomstige generaties. Over duurzame bouwmaterialen, nieuwe ontwikkelingen op materiaalgebied en hoe kun je deze in een toekomstbestendig curriculum verwerken?
BlueBlocks ontwikkelt SeaWood - een duurzaam plaatmateriaal op basis van zeewier. Een grondstof, die duurzaam gekweekt en verwerkt kan worden tot een functioneel materiaal. In plaats van CO2 en stikstof bij vervaardiging uit te stoten, worden deze twee emissies juist langdurig vastgelegd in het materiaal met behulp van groene chemie. Voor damp-open bouw en een gezond binnenklimaat. Wat kan de nieuwe generatie bouwers met dit soort nieuwe materialen, en wat kun je hiermee als docent?
Gerjan Kwakernaak is werkzaam bij Dura Vermeer als coördinator digitaal bouwen.
Heeft meer dan 15 jaar ervaring met BIM. De laatste 5 jaar werkt hij voor Dura Vermeer en is zijn kennis op het gebied van BIM en digitalisatie verbreed. In zijn dagelijkse werk helpt hij projectteams digitaliseren op projecten.
Welke digitalisatie maakt de bouw nu mee en waarom is het zo belangrijk dat op school wordt geïnvesteerd in digitalisatie? In de presentatie nemen we de leraren mee wat er nu allemaal speelt rond digitalisatie en waar we waarschijnlijk heen gaan.
Future Builders Hackaton
Daniël Steginga is directeur van World Start-up.
Bij WorldStartup geloven ze dat een inclusieve en regeneratieve wereldeconomie de weg vooruit is naar een duurzame toekomst.
De Future Builders Hackathon (najaar 2023) is gericht op het gebruik van bio-based materialen in de bouw en is een innovatieve manier om duurzaamheid en circulariteit te bevorderen. Tijdens deze hackathon werken studenten en young professionals in de bouwsector samen aan verschillende uitdagingen met focus op toepassen van bio-based materialen. Deze materialen zijn hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor ze een duurzame optie zijn voor traditionele bouwmaterialen. Deelnemers aan de hackathon werken aan het creëren van nieuwe concepten en ideeën voor het gebruik van deze materialen in de bouwsector, waarbij ze rekening houden met de esthetische, technische en economische aspecten van het bouwproces. Het doel is om duurzame oplossingen te bieden voor de bouwsector en bij te dragen aan een circulaire economie. Tijdens de deepdive sessie gaan we op zoek naar challenges die bij de hackathon ingebracht kunnen worden.
Elk huis off-the-grid met een eigen powercentrale
Tom Wagemans is afgestudeerd bij de TU Delft in Proces en Energie Systemen (P&E), met als afstudeer richting het gebruik van brandstofcellen om de fluctuaties in het elektranet op te vangen. Dit was zo leuk dat hij in de weekenden bij Circonica in het laboratorium verder is gegaan met het ontwikkelen van brandstofcellen.
De presentatie gaat over de uitdagingen van het verduurzamen van de bestaande bebouwing en de rol van de brandstofcellen die daarin kunnen spelen. Tevens worden een aantal alternatieve inzet mogelijkheden, zoals in de sectoren transport en infrastructuur, van de brandstofcellen toegelicht.
Energietransitie digitaal inzetten
Gerrie Mühren is commercieel manager bij Productivity en heeft ruime ervaring in (inter)nationale verandermanagement en digitaliseringsvraagstukken. Bij Productivity geloven we dat een hogere productiviteit dé toekomstgerichte weg is voor de bouwsector. Onze stelling daarbij is: wanneer een stap twee keer of vaker doorlopen moet worden, dan loont het om te automatiseren. Het proces wordt efficiënter en het werk wordt leuker!
In de presentatie werd dieper ingegaan op:
Energietransitie: De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen is een belangrijk en actueel onderwerp in de bouwsector.
Pointcloud-opmetingen: Pointclouds zijn gedetailleerde 3D-metingen van de fysieke wereld met behulp van laserscanners. We zullen bespreken hoe dergelijke pointcloud-opmetingen worden gebruikt in de bouwsector, bijvoorbeeld voor het vastleggen van bestaande gebouwen en terreinen.
Automatisch Constructie Berekenen: Met behulp van geavanceerde software kunnen bouwbedrijven automatisch constructieberekeningen uitvoeren om de veiligheid en efficiëntie van bouwprojecten te verbeteren.
Common Data Environment voor Productie Aansturing via Bouwinformatiemodellen: Een Common Data Environment (CDE) is een gedeelde online omgeving waar bouwprojectteams gegevens kunnen delen en samenwerken.
Ondernemerschapsonderwijs: de Futurepreneursformule
Futurepreneurs Han van Nieuwaal en Coen Faber hebben ruime ervaring in ondernemerschapsprogramma’s gericht op maatschappelijke impact. Werken daarvoor samen met het onderwijs (mbo, hbo, wetenschappelijk), overheid en bedrijfsleven.
Ondernemen in onderwijs is een hot topic. Het lukt nog niet altijd om deze twee werelden op elkaar aan te sluiten bovenop de technische/domein vakken. De maatschappelijke uitdagingen die kansen bieden in nieuwe markten zijn een goede reden om ondernemen beter te integreren in onderwijs. Zij praten je graag bij over de ambitie die Thrive, Pure Birds en Bouwend Nederland hebben met het ontwikkelen van excellent format voor ondernemerschapsonderwijs dat optimaal aansluit op de praktijk binnen en buiten de schoolmuren. Ook praten ze graag door over welke wensen docenten hebben ten aanzien van ondernemerschapsonderwijs.
Andere lestechnieken toepassen
Willem Peter Huijssoon werkzaam bij Dura Vermeer als integraal ontwerpmanager en docent bij Civillion.
Uitleg van Willem Peter hoe hij als docent uit de praktijk zijn les praktisch overbrengt (meer op de inhoud minder op de lesmethode).
Wat kunnen andere docenten daarvan meenemen?
Wat kan Willem Peter leren van de andere docenten?
De wonderlijke wereld van Bouwhubs en logistiek
Siem van Merriënboer heeft 20 jaar werkervaring op het gebied van defensielogistiek. Sinds 2010 vervult hij de rol van senior consultant logistiek bij TNO Sustainable Transport and Logistics.
Nederland staat aan de vooravond van een enorme bouwlogistieke uitdaging. De toenemende druk op de woningmarkt, maar ook de stikstofcrisis en het klimaatverdrag eisen een snelle reductie van emissies. Naast een transitie van de huidige bouwmachines en bouwvoertuigen naar schone zero emissie systemen, zijn oplossingen nodig om het bouwlogistieke proces te verduurzamen. Van onder andere Bouwhubs is vanuit praktijkonderzoek aangetoond dat dit tot aanzienlijke besparingen op het aantal ritten en emissies leidt. Hoe werkt het? Wat is hiervoor nodig? Wat zijn de uitdagingen?