Resultaat Gericht Samenwerken (RGS)
Opdrachtgevers maken bij hun onderhouds- en verbeteractiviteiten steeds meer en beter gebruik van de expertise van de markt. De opgave waarvoor onze sector staat is namelijk complex geworden. De duurzaamheidsopgave is groot. De conjunctuur blijkt onvoorspelbaar en de techniek wordt steeds ingewikkelder. RGS biedt dan toegevoegde waarde.
Woningcorporaties, Bouwend Nederland en Techniek Nederland hebben RGS omarmd. We zetten hierna de belangrijkste punten en voordelen van RGS op een rijtje.
RGS in het kort
RGS is een vorm van ketensamenwerking, waarbij:
• De opdrachtgever de opdrachtnemer aanstuurt op gewenste resultaten of prestaties, die mede op advies van het onderhoudsbedrijf zijn afgesproken.
• De opdrachtnemer adviseert de werkzaamheden en is na uitvoering van de werkzaamheden over een periode van meerdere jaren verantwoordelijk voor de overeengekomen resultaten. De opdrachtnemer toont met metingen aan dat resultaten zijn behaald.
• De ervaring die de opdrachtnemer en de opdrachtgever in deze periode op hebben gedaan, gebruiken ze weer in de volgende onderhoudscyclus. Zo worden de resultaten en de samenwerking steeds verbeterd.
Wat is het doel van RGS?
Resultaatgerichte samenwerking is ontwikkeld om betere resultaten te behalen. Wat levert RGS op?
• RGS zorgt voor een kwaliteit die past bij de eisen, wensen en verwachtingen van opdrachtgevers en bewoners of gebruikers. En zorgt daarmee voor een hogere tevredenheid.
• Met RGS krijg je de laagste levensduurkosten voor de gewenste kwaliteit, onder meer door het inrichten van een beheerst en efficiënt proces.
• Met RGS heb je minder risico’s en ben je meer ‘in control’. Dat betekent niet per se dat je het samen meteen perfect doet, maar je weet wel waar de risico’s zitten en hoe je samen de werkwijze stap voor stap kunt verbeteren.
• RGS zorgt voor leren, continu verbeteren en innoveren en gebruikt daarbij de expertise in de hele keten.
• Met RGS bouw je aan vertrouwen en een prettige samenwerking, zodat de kennis en kunde van ketenpartners optimaal benut worden, opdrachtgevers verzekerd zijn van beschikbare capaciteit, en opdrachtnemers van continuïteit.
Duidelijke rollen en taken
De kern van RGS is het procesmodel. Voor elke fase zijn de kritische rollen en taken van zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemen tot in detail uitgewerkt. Je vindt ze terug in de Leidraad Resultaatgericht Samenwerken.
Voorbeelden uit de praktijk
Plan voor verouderd complex
Een woningcorporatie weet niet wat ze aan moesten met een verouderd complex. Sloop-nieuwbouw wordt het niet, maar verder staan alle opties open. Ze vragen het vastgoedbedrijf om advies. Dat bedrijf doet in de assetmanagement-fase onderzoek en komt met vier mogelijkheden met elk een ander realisatiedoel, zoals het gebouw in stand houden of energieneutraal maken. Vervolgens werkt het bedrijf uit wat de kosten zouden zijn voor de initiële ingreep en exploitatie in elk scenario. Met rendementsberekeningen worden ook de opbrengsten uitgewerkt. Door financieel resultaat tegen kwaliteit af te zetten, kan de opdrachtgever de beste keuze voor zijn vastgoedsituatie maken.
Vervangen en onderhouden kozijnen
De kozijnen van een compleet woningblok moeten worden vervangen. De nieuwe kozijnen dienen aan het einde van de contractperiode van vijf jaar aan het vooraf bepaalde onderhoudsniveau te voldoen. De aannemer bepaalt aan de hand van de kwaliteitseisen van de opdrachtgever de constructie en investering in houtsoort. De door hem in te schakelen schilder kan hierbij kiezen op welke wijze en met welke verf deze kozijnen worden afgewerkt. Beide bedrijven kunnen kiezen voor een hoge investering met een in aanvang beperkte marge. Dit is een investering die zij terugverdienen, omdat dit voor minder onderhoud in de komende vijf jaren gaat zorgen, met behoud van de afgesproken kwaliteit.
Zo ga je makkelijk aan de slag met RGS
Wat voor samenwerkingspartner wil je zijn? En welke rol speelt je organisatie nu? Is je huidige rol in de keten nog de juiste of spreekt een rol als RGS-specialist je meer aan? De ene rol is overigens niet beter dan de andere. Wel stelt een andere rol andere eisen aan jouw eigen organisatie en aan de opdrachtgever. Het is maar net waarin je je wilt ontwikkelen en onderscheiden.
Heb je de keuze gemaakt? Dan kun je snel meters maken. Op basis van 20 à 25 jaar praktijkervaring weten we inmiddels dat je RGS op een specifiek onderdeel relatief snel kan implementeren. Denk bijvoorbeeld aan gevelonderhoud of een projectgebonden renovatieproject. Een RGS-specialist heeft niet alleen een efficiënte uitvoering, maar beheerst ook de kwaliteit tijdens de uitvoering, adviseert de opdrachtgever tijdens de voorbereiding en draagt verantwoordelijkheid voor de kwaliteit gedurende de eerstvolgende onderhoudscyclus en misschien zelfs langer.
Publicaties en webinars RGS
Meer informatie, diverse publicaties en webinars kan je vinden op de website van de Stichting RGS.