Terugblik op meerjarenprogramma BIO
Tussen 2017 en 2021 hebben we het meerjarenprogramma Blijven Investeren in Ontwikkeling (BIO) uitgevoerd. Het hoofddoel: mensen langer, gezonder en beter vasthouden voor de sector en de leercultuur in de bedrijven vergroten. Daarnaast wilden we met het programma leden inspireren om investeren in mensen te bevorderen, leden faciliteren om de leercultuur in het bedrijf te bevorderen en blijven ontwikkelen te stimuleren en om het scholingsaanbod, voor jongeren en werkenden, laten aansluiten bij de vraag uit de markt.
Terugblikkend constateren we dat het ziekteverzuim daalt, het aantal leidinggevenden dat functioneringsgesprekken houdt stijgt en het aantal werkenden dat aangeeft dat er andere vaardigheden nodig zijn (door digitalisering, verduurzaming en standaardisering) toeneemt. Dit zijn positieve indicatoren. Het meerjarenprogramma BIO heeft door publiciteit en events aandacht voor human capital gegenereerd. Het betekent echter niet dat er geen werk meer te verzetten is op dit gebied. We zullen hier aandacht aan blijven schenken via o.a. het meerjarenprogramma de Toekomst van werk (zie eind van deze pagina), maar ook in de lijnorganisatie, waar duurzame inzetbaarheid een thema is.
Belangrijkste resultaten projecten
Competentiecatalogus: de bouwmedewerker van de toekomst (2019 verschenen)
De catalogus is gericht op de competenties van medewerkers in de bouw, nu en in de toekomst. De Argumentenfabriek heeft deze met medewerking van leden, medewerkers en bestuurders van Bouwend Nederland, Techniek Nederland en vertegenwoordigers van mbo, hbo en wo opgesteld. Hij is 1000x in druk verschenen en gestuurd naar alle opleidingsbedrijven, bestuursleden van opleidingsbedrijven, leden betrokken bij onderwijs van Bouwend Nederland, stakeholders en naar de scholenorganisaties voor beroepsonderwijs (SBB, MBO Raad, VH). De scholenorganisaties hebben de catalogus gebruikt om te zien waar in hun onderwijs de witte vlekken zijn en waar zij kunnen aanvullen op het gebied van kennis, vaardigheden en houding. Voor onze leden is tevens een infographic gemaakt, waarop staat hoe je met deze catalogus een startgesprek kunt aangaan.
Bouw aan een fitte toekomst
Campagne in samenwerking met Volandis en Vakmedianet/Cobouw. Resultaten: maandelijkse publiciteit in de vorm van artikelen in Cobouw, op onze website en in het BNL Magazine. Verder het congres 'Een beter bedrijfsresultaat door duurzame inzetbaarheid' van ons op 28 november 2019, Cobouw Café in samenwerking met afdeling Brabant Oost op 8 februari 2020, het webinar 'Investeren in je mensen' op 29 juni 2020, Cobouwcafé in samenwerking met regio Randstad Noord over 'Behoud van vakmanschap' op 3 november 2020. Tenslotte de Cobouw Special van 24 januari 2021 met een oplage van 22.000 exemplaren.
Digitaal Skillspaspoort
Intersectorale mobiliteit vergroten door het ontwikkelen van een instrument waarbij, naast diploma's, ook vaardigheden en competenties kunnen worden beschreven. We hebben samen met Techniek Nederland, een vijftal bedrijven, de hogeschool Arnhem Nijmegen en TNO een digitaal skillspaspoort ontwikkeld. Dit resultaat is begin 2021 opgeleverd. In 2021 en 2022 test Volandis (met behulp van TNO) dit paspoort bij 250 m/v in het grootbedrijf, mkb en bij opleidingsbedrijven. Het digitale skillspaspoort wordt nauwlettend gevolgd door de SER, VNO-NCW en het ministerie van SZW. TNO werkt aan een gemeenschappelijke digitale skills taal, met SBB en het UWV. Er vindt lobby plaats vanuit VNO-NCW voor regie op dit dossier vanuit het ministerie van SZW. Techniek Nederland en FME werken nauw samen op dit gebied.
Estafettebijeenkomsten
Serie bijeenkomsten gericht op regionale personeelsgroepen. De Estafettebijeenkomsten hebben de agenda voor de personeelsbijeenkomsten in de regio's bepaald.
- Bijeenkomst 1: duurzame inzetbaarheids-scorecard, best practices, inleiding bijeenkomst 2.
- Bijeenkomst 2: gezond werken als vaardigheid bij Pim Mulier, Papendal (24 uur sessie).
- Bijeenkomst 3: terugkombijeenkomst bij Pim Mulier (stand van zaken, wat heb je geleerd, wat kun je hiermee in het eigen bedrijf doen).
- Bijeenkomst 4: cultuur en Leiderschap (2 versies: voor directie en voor HR)
- Bijeenkomst 5: afsluiting van de serie met het Generatietheater over generatiemanagement. Alle regio's zijn betrokken geweest bij de inhoud.
De laatste twee bijeenkomsten gaan nog plaatsvinden. Totaal aantal aanwezigen was ongeveer 1000.
Modulair opleiden
We hebben samen met opleidingsbedrijven een start gemaakt met een aanbod van onderdelen van opleidingen. Via een pilot zijn modules voor ruwbouw en afbouw timmeren en voor metselen ontwikkeld en via Concreet getest bij zij-instromers. Inmiddels hebben twaalf zij-instromers (statushouders, oudere werknemers, mensen uit andere sectoren) de modules gevolgd en met een certificaat afgerond. Vervolgens heeft Concreet, met behulp van de opleidingsbedrijven en met middelen vanuit de pariteit een top tien aan modules voor bouw en infra samengesteld die in 2022 worden ontwikkeld.
Hoogleraar Alfons van Marrewijk
Steun hoogleraar Alfons van Marrewijk om daarmee vanuit onze sector invloed uit te oefenen in de academische wereld. Van Marrewijk is op diverse plekken zichtbaar en inzetbaar (next step sessies, webinarreeks, columns, BNL Magazine).
Impact - samenwerken op de bouwplaats
Een leerproces/systeeminterventie voor projectleiders in de bouw en infra om door meer en beter samen te werken faalkosten te reduceren. Impact is een brancheontwikkelingsproject. We hebben in samenwerking met de organisatie Durvt een drietal pilots gedraaid, te weten bij Dura Vermeer (bouw), bij CT De Boer (infra) en bij Weevers bouw (MKB bouw). De resultaten van Dura Vermeer zijn al bekend en tonen aan dat de investering meer dan loont. Ook is de medewerkerstevredenheid omhoog gegaan van 5,7 naar 6,8. Dura gaat op eigen kosten door met deze methode, los van ons. Beide andere pilots lopen nog, zij zijn door corona een aantal keer uitgesteld.
Beste BIO Ondernemer (Duurzame Inzetbaarheids Bedrijfsscan)
Een project waarbij leden van ons een digitale zelfscan invullen op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Zij zien op vier aandachtsgebieden waar zij staan en hoe zij verder kunnen groeien. De data kunnen leiden tot optimalisering van de dienstverlening, input voor beleid en belangenbehartiging. De tool is ontwikkeld met medewerking van een bedrijvengroep, waaronder Volker Wessels en een aantal mkb-bedrijven.
Webinarreeks
In een serie van zes maandelijkse webinars zijn de resultaten van verschillende BIO-projecten, onder andere Impact en digitaal skillpaspoort gepresenteerd en nader toegelicht. Gemiddeld aantal aanmeldingen per webinar ruim 250.
Hoe nu verder?
Met het programma zijn veel activiteiten ontplooid die tot doel hadden het investeren in ontwikkelen te stimuleren. Met het eindigen van het programma is dit onderwerp nog niet voltooid. De grote aanbeveling uit dit programma is dan ook dat het vervolg behoeft. Meer investeren in mensen vraagt voor een deel van onze leden een ommekeer in het denken over personeel. Blijven investeren in ontwikkelen is een proces dat niet in een of twee jaar is gedaan. Projecten ter bewustwording verdienen opvolging, het veranderen van een productgedreven cultuur naar een leercultuur is een geleidelijke die continu aandacht vraagt. Deze opvolging van activiteiten vinden dan ook paritair plaats in het programma Behoud vakkrachten en binnen Bouwend Nederland via lijnactiviteiten en binnen een nieuw meerjarenprogramma 'de Toekomst van werk' waarin human capital centraal staat.