Arbeidsongeval melden
Een werkgever is op grond van de Arbeidsomstandighedenwet verplicht ernstige arbeidsongevallen direct telefonisch aan de Nederlandse Arbeidsinspectie te melden. Ernstige arbeidsongevallen zijn ongevallen die geleid hebben tot een ziekenhuisopname, blijvend letsel of de dood. De Arbeidsinspectie stelt dan een onderzoek in. Op deze pagina vind je informatie over wat je moet doen in geval van een bedrijfsongeval.
Een arbeidsongeval is een ongeval dat plaatsvindt bij of als gevolg van werkzaamheden. Dat kan zijn binnen de poorten van het bedrijf, of erbuiten: op een bouwplaats of bij het werken aan de weg, bruggen, viaducten etc. Kortom, overal waar werknemers aan het werk kunnen zijn. (Verkeers)ongevallen die plaatsvinden op weg naar en van het werk (woon-werkverkeer) vallen niet onder deze definitie. Deze hoeven dus niet bij de Arbeidsinspectie gemeld te worden.
Arbeidsongeval melden
Je moet een arbeidsongeval melden wanneer de werknemer:
- aan de gevolgen overlijdt;
- blijvend letsel oploopt. Onder blijvend letsel wordt onder andere verstaan: amputatie, blindheid, of langdurig - chronische - lichamelijke of traumatische klachten;
- in een ziekenhuis moet worden opgenomen. Onder ziekenhuisopname wordt verstaan dat een slachtoffer ook daadwerkelijk in een ziekenhuis is opgenomen. Poliklinische behandeling wordt niet als ziekenhuisopname beschouwd.
Wanneer een werkgever heeft verzuimd om een ongeval te melden dan maakt de Arbeidsinspectie een boeterapport op (art. 9 en 33 Arbowet, boetenormbedrag max. €50.000).
Zie beleidsregel boeteoplegging arbeidsomstandighedenwetgeving.
De Arbeidsinspectie heeft daarvoor een centraal meldpunt ingesteld. Melden kan op de volgende manieren:
- Bellen met 0800 – 51 51
- Invullen van de digitale formulieren van de Arbeidsinspectie
Na de melding
Een ongevalsonderzoek door de Arbeidsinspectie vindt zo snel mogelijk na de melding van een arbeidsongeval plaats. De Arbeidsinspectie vraagt altijd de ongevalssituatie zo veel mogelijk ongewijzigd te laten. De inspecteur kan zich dan een goed beeld vormen over de gebeurtenissen. De inspecteur zal ook betrokkenen en getuigen horen.
Nadat de inspecteur een beeld heeft gevormd over de gebeurtenissen wordt de werkgever in de meeste gevallen gevraagd om zelf verder onderzoek te doen naar het ongeval. In uitzonderingsgevallen kan de Arbeidsinspectie besluiten om zelf onderzoek te doen. Wanneer sprake is van een dodelijk ongeval of een ongeval met een kind (15 jaar en jonger) of jeugdige (16- en 17-jarigen), wordt het ongeval altijd geheel door een inspecteur van de Arbeidsinspectie onderzocht.
De werkgever en de werknemers zijn verplicht volledig mee te werken aan het onderzoek en alle gewenste informatie te geven.
Bij ernstige zaken kan het echter wel verstandig zijn Bouwend Nederland of juridische bijstand in te schakelen.
Onderzoek door werkgever
In de meeste gevallen wordt de werkgever gevraagd zelf onderzoek te doen naar het arbeidsongeval. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren en wat de directe- en basisoorzaken van het ongeval zijn. Op basis van het onderzoek maakt de werkgever een rapportage met verbeterplan. Het doel hiervan is dat de werkgever leert van het arbeidsongeval en de veiligheid in het bedrijf verbetert. Zo kan herhaling van het ongeval worden voorkomen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie beoordeelt de werkgeversrapportage en het verbeterplan. Wanneer de rapportage en het verbeterplan voldoende zijn dan wordt het onderzoek afgesloten. Tijdens een mogelijke vervolginspectie controleert de Arbeidsinspectie of de werkgever de acties en maatregelen uit het verbeterplan heeft uitgevoerd. Wanneer dat niet het geval is, zal de Arbeidsinspectie handhaven.
Zijn de werkgeversrapportage en het verbeterplan uiteindelijk onvoldoende? Dan doet de inspecteur verder onderzoek naar het arbeidsongeval. Als sprake is van overtreding van de wettelijke regels dan kan de inspecteur een boeterapport opmaken. De werkgever kan een boete krijgen en moet maatregelen treffen om een herhaling van het ongeval te voorkomen.
Strafrechtelijk onderzoek
Bij zeer ernstige en dodelijke ongevallen doet de Nederlandse Arbeidsinspectie onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie. Wanneer sprake is van een strafbaar feit dan wordt er proces-verbaal opgemaakt. De betrokkenen ontvangen hier bericht van. Het proces-verbaal wordt voor verdere afhandeling naar het Openbaar Ministerie gezonden.
In deze gevallen kan het dan dus wel verstandig zijn om Bouwend Nederland of juridische bijstand in te schakelen.
Zelfinspectie Ongevalsonderzoek
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een handreiking ontwikkeld voor werkgevers die zelf onderzoek doen naar het ongeval. Ook kunnen zij voordat de rapportage en het verbeterplan worden ingediend op deze website controleren of alle stappen uit het ongevalsonderzoek zijn doorlopen