Veilig werken met glas

Afbeelding Veilig werken met glas

Op deze pagina informeren we je over het thema 'veiligheid en glas'. Zo lees je welke NEN-normen van toepassing zijn en welke soorten glas er zijn voor gebouwen.

Glas moet geplaatst worden volgens de wettelijke normen. Normen en richtlijnen vormen de basis voor het verantwoord en veilig toepassen van vlakglas. In toenemende mate zijn dit Europese (product-)normen. Ook voor glas toegepast in de bouw geldt inmiddels het in Europa bekende CE-keurmerk.

Op nationaal niveau zijn er nog wel aanvullende normen en richtlijnen. Deze hebben met name betrekking op het toepassen van vlakglas. Deze worden vooral door het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) uitgebracht. Daarnaast zijn er normen die raakvlakken hebben met het toepassen van glas. Voorbeelden hiervan zijn de normen met betrekking tot inbraakwering en brandwering. Ook (private) richtlijnen zijn van belang als het gaat ook vlakglas. Voorbeelden hiervan zijn het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) en het KOMO-keur voor isolerend dubbelglas.

Welke NEN-normen zijn van kracht?

  • Letselbeperkend glas toepassen: NEN 3569
  • Grondslagen van het constructief ontwerp: NEN-EN 1990
  • Doorvalwerend gelaagd glas toepassen: NEN 2608
  • Doorbraakvertragend glas Europese norm: NEN-EN 356
  • Doorbraakvertragend glas Nederlandse norm: NEN 5096 en NEN 5087

Lees hier waarom NEN 3569 zo belangrijk is in de glasbranche.

Veiligheidsglas in gebouwen

Bij veiligheidsglas ontstaan bij breuk geen gevaarlijke scherven en is er dus geen kans op ernstig lichamelijk letsel. Veiligheidsglas bestaat uit gehard en gelaagd veiligheidsglas. Andere soorten glas zijn:

  • Letselbeperkend glas;
  • Doorvalwerend glas;
  • Beveiliging: doorbraakvertragend glas;
  • Rookwerend of brandwerend veiligheidsglas, explosiewerend veiligheidsglas etc.

Veilig werken in de glasbranche

Om veilig te werken in onze sector werken we met de arbocatalogus vlakglas. Hierin staan de oplossingen die werkgevers en werknemers gezamenlijk hebben geformuleerd voor belangrijkste arborisico's in de vlakglasbranche. Daarnaast is een risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E) verplicht voor iedere ondernemer met personeel. Vakgroep GLAS heeft een goedgekeurde Branche RI&E. Als je in je bedrijfsvoering te maken hebt met het zetten van glas, is het praktisch om de relevante delen van die RI&E te gebruiken bij het maken van de eigen RI&E. Ga ook er ook mee aan de slag via de OiRA-tool. Verder lezen over de arbocatalogus en RI&E kan op de themapagina 'Sociale zaken'.