Digitaal zakendoen: waarom en hoe?
De maatschappij wordt steeds digitaler. Je kunt ook als bedrijf steeds meer zaken digitaal regelen, bijvoorbeeld als je een vergunning aanvraagt bij het omgevingsloket, een offerte indient via TenderNed of als je een instemmingsaanvraag moet doen. Het bespaart tijd en geld. Veel bedrijven in onze sector zijn je voorgegaan. Hoe werkt digitaal zakendoen en waarom is het belangrijk?
Voorbeelden van zaken die je digitaal kan regelen met de overheid zijn het aanvragen van een omgevingsvergunning (ook als je wilt bouwen in de buurt van een dijk of water), het deelnemen aan aanbestedingen, het aanvragen van subsidies en regelingen en het deponeren van een jaarrekening.
eHerkenning: veilig inloggen en betrouwbaar digitaal zakendoen
Veilig inloggen is belangrijk als je online zaken regelt bij de gemeente, belastingen betaalt of te maken hebt met andere overheidsorganisaties. De meeste overheidsorganisaties gebruiken eHerkenning om hun diensten online aan te bieden. Je kunt eHerkenning zien als een soort DigiD voor bedrijven. Met dit middel kun je bij meerdere onderdelen van de overheid terecht. Het is dus geschikt om vaker en op meerdere plaatsen te gebruiken. Dat scheelt veel verschillende wachtwoorden en biedt tegelijkertijd optimale veiligheid en betrouwbaarheid.
Elektronisch factureren
Grote bouwbedrijven ontvangen en versturen per dag enkele honderden tot wel enkele duizenden facturen. Ook een kleiner bedrijf ontvangt wekelijks veel facturen van toeleveranciers, gespecialiseerde aannemers en zzp'ers. Dat zijn aantallen waar qua handelingen en papier een substantiële besparing te realiseren valt. Daarom is elektronisch factureren volgens de laatste DICO versie (SALES005) van Ketenstandaard als sinds 2022 dé standaard.
Het uitwisselen van data met de DICO Standaard gaat zo soepel en veilig omdat de informatie via MessageService wordt verstuurd in plaats van als pdf-bestand bij een e-mail. Dit minimaliseert het risico op phishing mails, malware en fouten. Ook spookfacturen komen met DICO nauwelijks voor. Het computersysteem controleert immers automatisch op IBAN, btw- en KvK-nummer. Bij facturen volgens de laatste DICO versie komt daar nog een check op de GLN-code bij.
Meer weten hoe jouw organisatie veilig en snel data kan delen met DICO? Download deze DICO Whitepaper.
Leden van Bouwend Nederland kunnen ook gebruikmaken van een ledenvoordeel elektronisch factureren.