Welke subsidies kan ik consumenten op wijzen?

Afbeelding Welke subsidies kan ik consumenten op wijzen?

Er zijn diverse subsidies actief waar jij als glasmonteur of glaszetter woningeigenaren op kan wijzen. Hieronder zetten we een aantal van deze regelingen op een rijtje.

ISDE

Om je woning te verduurzamen zijn er verschillende manieren om energie te besparen. Voor woningeigenaren is er de 'Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing' (ISDE). Hiermee vraag je subsidie aan voor bijvoorbeeld isolatiemaatregelen of een warmtepomp. In 2022 is er 228 miljoen budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030. Lees hier verder op de website van de RVO over deze subsidie. 

Neemt u één isolatiemaatregel, dan krijgt u als woningeigenaar ongeveer tot 15 procent van de isolatiekosten aan subsidie. Aanvragen voor één maatregel kan vanaf 24 januari 2023 voor een maatregel die u vanaf 2 april 2022 heeft geïnstalleerd. Het percentage is een inschatting, de exacte subsidiebedragen vindt u vanaf 2023 op de pagina van de maatregel.

SEEH

Een Vereniging van Eigenaars (VvE) kan gebruikmaken van de subsidie voor energiebesparende isolatiemaatregelen. Dit moeten minimaal twee maatregelen zijn, zoals isolatie van spouwmuur, gevel, dak, vloer en/of glas. Deze subsidie valt onder de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Aanvragen is mogelijk tot en met 31 december 2023. Lees hier verder op de website van de RVO over deze subsidie.

Btw-regeling 2022

Goed nieuws! Om de aanschaf van isolatieglas door particulieren te stimuleren heeft de Rijksoverheid bepaald dat er een verlaagd btw-tarief van toepassing is op de arbeidskosten. Het btw-tarief voor het plaatsen van isolatieglas is lager dan normaal, namelijk 9% in plaats van 21%. Daardoor zijn de arbeidskosten voor het plaatsen van glas een stuk lager.

Het is echter niet zo dat consumenten geld terugkrijgen van de Belastingdienst, want deze 'korting' van 12% is al bij de glaszetter op de factuur verwerkt. De uiteindelijke kosten zullen dus lager uitvallen. Voor uitleg van de regeling kijk je op deze pagina op de website van de Belastingdienst. Controleer altijd of de btw-verlaging goed is doorgevoerd op de factuur. Op materiaal- en andere kosten moet 21% btw toegepast zijn en op arbeid 9%.

Subsidies bij je gemeente

Ook op lokaal niveau zijn er gemeentes die duurzaamheid stimuleren door het geven van subsidies. Om ook van deze mogelijkheden gebruik te maken is het inwinnen van informatie bij jouw gemeente de snelste weg. Of bekijk de website van de Energiesubsidiewijzer.