Afdeling Noord-Holland-Noord bijt spits af met kennisbijeenkomst over Wet kwaliteitsborging
Woensdag 11 september was op de website van Bouwend Nederland het webinar over de nieuwe Wet Kwaliteitsborging te volgen. De avond daarvoor kreeg de afdeling Noord-Holland-Noord al een voorproefje tijdens de kennisbijeenkomst bij hun eigen sociëteit ‘Het Fundament’ in Espeq. En een extraatje in de vorm van het praktijkverhaal van bouwbedrijf Tervoort.
Twee sprekers stonden er op de agenda voor de bijeenkomst op dinsdag 10 september. Drie eigenlijk, want Cor Tervoort, directeur van Tervoort Egmond, deed zijn praktijkverhaal over werken met de Wet Kwaliteitsborging samen met uitvoerder Tom Damstra. Maar voordat de 65 aanwezigen te horen kregen over de wet in de praktijk, schotelde Ruben Heezen van het regiobureau ze eerst de theorie voor. Zaken als ‘wat staat er in die wet, wat wordt er anders, wat staat de bedrijven te wachten, wanneer gaat de wet in kwamen aan de orde. Ook deed de Adviseur Overheid & Markt uit de doeken hoe Bouwend Nederland de leden de komende periode gaat ondersteunen bij de invoering van de WKB. Allereerst dus met het webinar op 11 september met vooral veel algemene informatie (klik hier voor ‘webinar gemist’).
Dan volgen er diverse uitgebreide regionale voorlichtingsbijeenkomsten (noteer 26 1 oktober alvast in de agenda).
Na die algemene ronde is er de mogelijkheid om via BNL Academy een meer op het individuele bedrijf gerichte begeleiding te krijgen. En dan is er ten slotte het leren in de praktijk via pilotprojecten.
Positieve kijk
Bouwbedrijf Tervoort Egmond is al gestart met het opdoen van praktijkervaring, met het nieuwbouwproject Het Turfschip in Alkmaar. Directeur Cor Tervoort en uitvoerder Tom Damstra vertelden hun medeleden van de afdeling Noord-Holland-Noord over hun ervaringen met die pilot. Een nuttig verhaal dat de aanwezigen een realistische kijk gaf op wat er zoal komt kijken bij het werken met de nieuwe wet. Zo kon uitvoerder Damstra kon goed uitleggen wat het voor zijn dagelijkse werk betekent dat zo’n beetje alles moet worden gefotografeerd en vastgelegd in een elektronisch dossier. En hoe hij van de begeleidende kwaliteitsborger leert waar hij op moet letten.
Een positief verhaal ook want in plaats van klagen over extra werk legde Tervoort de nadruk op de kwaliteitsimpuls die het werk en de medewerkers krijgen door de nieuwe wet en het effect dat dat gaat hebben op de faalkosten.
Vragen, antwoorden en verstandige adviezen
Vanzelfsprekend waren er veel vragen, zowel tijdens de uitleg van de theorie als bij de schets van de praktijk. Voor de meeste aanwezigen is de Wet kwaliteitsborging immers nog een grote onbekende die voor een hoop vraagtekens en onzekerheden zorgt. Op het merendeel van die vragen konden duidelijke en geruststellende antwoorden worden gegeven. Voor de rest benadrukte Heezen het belang om vooral ook met pilotprojecten mee te draaien. Een advies dat Tervoort volmondig kon ondersteunen. Volgens de directeur van het Egmondse bouwbedrijf kost het namelijk best wel wat tijd om het werken met de nieuwe regels goed onder de knie te krijgen en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.