Wearable technology
Langer veilig, efficiënt en comfortabel werken
De term ‘wearable technology’ beschrijft technologie die is ingebouwd in kleding of andere accessoires en die altijd in contact blijft met het menselijk lichaam. De technologie wordt toegepast om comfort, efficiency of veiligheid te verbeteren. Naarmate deze ‘draagbare’ technologie goedkoper en meer gebruikt gaat worden, zal ze ook doordringen tot de bouwwereld.
Relevantie
Vroeger ging een werknemer die zware lichamelijke arbeid verrichtte, na 40 jaar met (welverdiend) pensioen. Nu worden mensen steeds ouder, en moeten ze langer en sneller werken om kosten en baten enigszins in balans te brengen. Een beetje (fysieke) hulp kan dan zeer welkom zijn.
Achtergrond
De advertenties van automerk Ford gebruiken de slogan ‘Robuust gebouwd’ en tonen daarbij pick-ups met enorme ladingen en sleep-uitrusting die zich brullend over ruig terrein voortbewegen. Maar de Ford-werknemers die deze pick-ups assembleren laten een ander beeld zien. Ze blijken vaak lichamelijke problemen te hebben.
Uitdagingen
De werknemers hebben veelvuldig last van rug- en schouderpijn als gevolg van hun werk. Ze moeten bijvoorbeeld bepaalde handelingen steeds herhalen aan het chassis dat boven hen hangt. Ford schat dat sommige assemblagewerkers hun armen wel 4.600 keer per dag of circa 1 miljoen keer per jaar opheffen.
Actie
Daarom krijgen de werknemers op de assemblagelijnen in twee Amerikaanse Fordfabrieken wat extra hulp van een zogeheten exoskelet. Het exoskelet heft de armen van een werknemer op en ondersteunt ze terwijl hij de taken uitvoert boven zijn hoofd. Het exoskelet kan de armen een instelbare liftondersteuning geven van 5 tot 15 pond per arm.
Resultaat
De opzet was om de armen gewichtloos te laten voelen zoals ook ledematen aanvoelen van een zwemmer in het water.
De meeste werknemers duwen met ongeveer 15 pond kracht, afhankelijk van het gewicht van hun armen. Deze 30 pond opwaartse kracht wordt nu overgedragen door het exoskelet naar de heupen van de gebruiker. Hierdoor heft het exoskelet het effect van de zwaartekracht op, waardoor de belasting en vermoeidheid van de medewerkers vermindert.
Impact
Gevolg is dat de werknemers minder snel vermoeid raken en hierdoor minder fouten maken. Bovendien loopt het ziekteverzuim door langdurige slijtageklachten fors terug en kunnen ook oudere werknemers langer in het arbeidsproces actief blijven.
En nu?
Dit soort industriële exoskelet-oplossingen bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase Maar er komen wel nieuwe oplossingen beschikbaar voor andere industrieën en bedrijfstakken.
Ook voor de bouw is het raadzaam om na te gaan voor welke productieproblemen op deze manier oplossingen gezocht en gevonden kunnen worden. Naast het antwoord op de vraag of de investering wel opweegt tegen de beoogde resultaten.
Een ding is wel zeker, het exoskelet is een blijvertje. Het komt eraan en zal het arbeidsproces blijvend veranderen!
- Wearable Technologies in Organizations: Privacy, Efficiency and Autonomy in Work [Aleksandra Przegalinska MIT]
- Wearable Technology In Construction to Watch For [Rachel Novotny]
- Ford Assembly Line Workers Try Out Exoskeleton Tech to Boost Performance [Eliza Strickland]
- Examining the Role of Wearables Technology in the Workplace
- Hyundai wearable robot
- BMW workers begin "ekso vest" testing at Spartanburg factory
- Exoskeletons in Construction: Everything You Need to Know
- Passive Exoskeletons Establish A Foothold In Automotive Manufacturing
- Industrial Exoskeletons: new systems, improved tech, increasing adoption