Afbeelding 8 maart 2024 is de Dag van de Bouwvrouwen

8 maart 2024 is de Dag van de Bouwvrouwen

Bouwvrouwen

Met de minicampagne #bouwvrouwen laten we in 2024 voor de vierde keer in de aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart vrouwelijke rolmodellen in de bouw zien. Doel van de campagne is het imago van de bouw en infra een boost geven onder vrouwelijk Nederland. We laten op deze dag vrouwelijke rolmodellen zien als inspiratie voor toekomstige werknemers (en hun beïnvloeders). Naast een social campagne worden er dit jaar ook vijf bouwvrouwen events georganiseerd op 8 maart.

Bouwvrouw van het Jaar: Dorien Staal

Dorien Staal is niet alleen algemeen directeur van Voorbij Prefab en voorzitter van de Betonvereniging, maar ook de Cobouw Bouwvrouw van het Jaar 2023. Ze heeft, met meer dan 25 jaar in de bouw, een lange staat van dienst opgebouwd. Dorien is het komende jaar Bouwvrouw van het Jaar. Ze is blij als ze andere vrouwen in de bouw in 2024 kan zien opbloeien.

"Ik spreek me heel erg uit en ben niet terughoudend. Daarmee word je zichtbaar. Dat moeten vrouwen ook doen. Door duidelijk te zijn wat je wil krijg je dingen op je pad. Ik wil dat vrouwen veel meer zichtbaar worden met hun verhaal en dat op een goede manier kunnen vertellen."

De titel Bouwvrouw van het Jaar voelt voor Dorien als erkenning voor iets waar ze zich al jarenlang hard voor inzet. Het juryrapport van de Cobouw Awards zegt dat "de jury de belangrijke bijdrage van Dorien aan thema's als duurzaamheid, inclusiviteit en innovatie in de betonsector enorm waardeert. Ze treedt heel bewust op als vrouwelijk rolmodel in de bouw".

Nadine Tjoelker

Nadine Tjoelker (24) wist eigenlijk helemaal niet zo goed wat ze wilde doen. Ze deed daarom een beroepskeuzetest en daaruit kwamen uiteindelijk allerlei beroepen in de bouw en infra. Aangezien ze niet kon kiezen, maakte ze eerst een top vijf, toen een top drie en de knoop werd doorgehakt voor het vak van timmerman.

Inmiddels heeft ze haar bbl-opleiding niveau 2 afgerond en is ze drie jaar aan de slag als timmerman bij Notebomers Bouwgroep. Nadine is veel aan het werk bij agrarische projecten, maar ook in woningen. "De afwisseling is leuk, omdat je steeds andere projecten hebt. Elke dag is anders!"

Haar tip voor andere (aspirant) bouwvrouwen? "Zo'n mannenwereld is even wennen, maar het is wel heel gezellig. Als het werk je leuk lijkt, ga er dan gewoon voor en begin aan de opleiding. Laat je niet wegjagen door al die mannen."

Janine Trotman

Al bijna negentien jaar werkt Janine Trotman bij Sagro. Ze is begonnen in een hele andere functie dan ze nu bekleed en startte bij het Zeeuwse bouwbedrijf in 2005 op de afdeling personeelszaken en administratie. Inmiddels is ze commercieel manager.

"Ik heb vooral op de werkvloer veel mogen leren en heb op deze manier een groei door de organisatie gemaakt. Na een aantal jaar heb ik de stap van personeelszaken naar commercie gezet en van hieruit betrokken geraakt bij de uitvoering van de werken." Wat ze het leukst vindt? De afwisseling in haar werk. Ze heeft te maken met klantafspraken, tendertrajecten en EMVI-plannen. "Ik borg de EMVI-beloften in de uitvoering. Hierbij met name gericht op circulariteit, het demonteren van de herbruikbare materialen en de afzet hiervan. In de infra is dit vaker gericht op omgevingsmanagement. Hiervoor ben ik op de projectlocaties te vinden.

Wat raadt zij andere bouwvrouwen aan? "Er is er maar één zoals jij. Blijf jezelf, geloof in jezelf en benut de kansen die op je pad komen!"

Charlotte Wiersema

Charlotte heeft een ontzettend goede tip voor vrouwen: "stap in deze wereld!". Na haar afstuderen in HTS Bouwkunde in 1994 is ze meteen begonnen in de bouw en nooit meer weggegaan. Inmiddels is ze operationeel directeur bij Visie Bouw BV in Velsen-Noord.

"Toen ik op de middelbare school zat was er vanuit de overheid de campagne: 'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid'. Dat zette mij aan het denken om de techniek in te gaan. Mijn vader was hoofd technische dienst bij het lokale ziekenhuis." Ze ging vaak mee op zaterdag. "Ik kreeg het ook wel van huis uit mee en van mijn moeder om economisch zelfstandig te zijn." Het leukst vind ze het werken aan projecten. "Je ziet iets groeien. Je kan laten zien wat je hebt gemaakt. De combinatie van kantoor en op de bouwplaats maakt het afwisselend. Ik vind het interessant om mensen te laten werken in hun kracht."

Over de bouw en infra is ze helder: "het is niet vrouwonvriendelijk zoals weleens wordt gedacht. Blijf jezelf en vertrouw op je kennis en kunde. Dan kun je veel bereiken. Er is nog genoeg te bouwen en te ontwikkelen. Daar kunnen we iedereen bij gebruiken."

Madelein Siderius

Hoofd werkvoorbereider Madelein Siderius (41) staat in het hart van de bouwwereld. Ze vond, via de luchtvaartlogistiek, de weg naar de grond- weg- en waterbouw. Haar achttien jaar ervaring in onze sector brengt haar veel bij Van Oord Grondstoffen. "De reis bracht me door elke fase van de bouw, van calculatie/werkvoorbereiding tot uitvoering. Ik heb mijn stempel gedrukt met vastberadenheid, enthousiasme en deskundigheid."

Ze voelde dat de infra haar plek was toen ze haar KOB-aannemersdiploma haalde. "Ik verfijnde mijn vaardigheden aan de HAN." Haar hoogtepunten? "Die zijn erg breed. Van meedraaien op het historische project op de Afsluitdijk tot het aanleggen van woonwijken. Van voorbelastingen tot aan het realiseren van provinciale wegen en de zandverkoop van de Groene Boog. Er zijn diverse projecten die me uitdaagden en inspireerden. Ik heb projecten van A tot Z zien opbouwen en begeleid. Hier haal ik veel voldoening uit."

Madelein noemt zich een 'voorbeeld bouwvrouw' die graag kennis en ervaring deelt. Ze moedigt iedereen aan de uitdagingen van de bouw aan te gaan en vertelt dat het verrassend leuk kan zijn. "Ik sta mijn mannetje met mijn voeten in de klei en visie hoog in de lucht. In de bouw maak je het."

Corina Boerman

Toen er 'bouwkunde' uit een beroepskeuzetest kwam, was dat voor de goedlachse Corina Boerman (Technisch Projectcoördinator) een schot in de roos. Ze vond techniek en timmeren altijd al leuk, maar het lag als vrouw niet voor de hand om die richting te kiezen, laat ze weten. Inmiddels werkt ze bijna veertien jaar in de bouw waarvan de laatste drie jaar bij Gebroeders Blokland.

Voor de beroepskeuzetest wist ze niet wat ze wilde doen. Ze deed uiteindelijk MBO Bouwkunde, gevolgd door een duale opleiding HBO Bouwtechnische Bedrijfskunde. "Het leukst vind ik om optimale oplossingen te zoeken voor technische problemen en om het proces zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Het meest trost ben ik dat ik als uitvoerder mee heb mogen werken aan Nieuwbouw Erasmus MC."

Corina raadt vrouwen aan om zichzelf te blijven. "Vrouwen hebben andere kwaliteiten en brengen een andere dynamiek in het team wat het resultaat ten goede komt." Tegen aspirant-bouwvrouwen zou ze willen zeggen: "kom eens kennismaken met de bouw. De bouwwereld is echt leuker voor vrouwen dan het misschien lijkt".

Janniek Pool

Met de leeftijd negentien jaar heeft Janniek Pool een mooie toekomst in onze sector in het vooruitzicht. Ze loopt stage, bij Koninklijke Sjouke Dijkstra als grondwerker/assistent uitvoerder, als onderdeel van haar laatste jaar van de opleiding middenkaderfunctionaris niveau 4. "Elk jaar word ik weer gelukkiger van mijn keuze."

Onze sector is voor Janniek niet onbekend. "Mijn vader zit in deze wereld en zo kwam ik ermee in aanraking. Tijdens de eerste stage wist ik dat ik goed zat. Dat is vier jaar geleden. In de zomers heb ik altijd in de infra gewerkt." Stiekem vindt ze de grote machines het leukst. "Het leuke aan het werk is dat je aan het eind van de dag echt ziet wat je hebt gedaan, dat je verschil ziet wat je hebt gemaakt. Het project waar ik het meest trots op is de Ring Zuid in Groningen. Daar heb ik echt met geweldige mensen gewerkt en veel gave dingen gezien.

Haar advies voor leeftijdgenoten? "Als het je gaaf lijkt, gewoon doen! Het klinkt misschien simpel, maar is wel zo. Het is supergaaf werk en je leert er superveel van. Tot nu toe heb ik alleen maar geweldige mensen ontmoet en ga ik elke dag met plezier naar mijn werk."

Jonna Herrijgers

De liefde voor de infra is er al met de paplepel ingegoten bij Jonna Herrijgers. De leerlingvakman GWW bij van den Elshout & de Bont volgde haar vader de bouw in. Sinds augustus 2023 is ze in dienst bij het Waalwijkse familiebedrijf en daarnaast volgt ze opleiding vakman GWW bij Inframensen op de Bouwschool in Breda. "Ik vind dat iedereen in de bouw kan werken, ook vrouwen. Je moet doen wat je leuk vindt."

De vader van Jonna is shovelmachinist en heeft haar enthousiast gemaakt voor de bouw en infra. "Ik vind dit van jongs af aan al heel leuk. De machines spreken me erg aan. Het liefst rij ik de hele dag op de shovel." Wat ze het leukst vindt? "Je bent de hele dag buiten en maakt echt wat. Aan het einde van de dag zie je altijd weer verbetering en ben je weer een stapje verder. Door dat ik nog maar zo kort werk heb ik nog niet veel projecten afgerond. De parkeerplaats in Oudenbosch waar we nu bijna klaar mee zijn ben ik wel trots op!"

Wiëlle Douma

Geïnspireerd door haar vader, die altijd in huis of in de garage klust, besloot Wiëlle Douma te kijken welke studie niet alleen te combineren was met haar voetbalcarrière, maar ook welke bouwopleiding ze leuk vond. Ze kwam uit bij de studie Built Environment in Groningen, koos voor de richting Bouwkunde, liep in haar laatste jaar stage bij ERA Contour, rondde met veel plezier de opleiding af en kwam als trainee meteen in dienst bij ERA Contour. "In twee jaar werk ik drie keer acht maanden op drie verschillende afdelingen. Mijn keuze voor de studie bleek goed uit te pakken."

Wat Wiëlle het leukst vindt aan haar werk is dat ze samen met collega's echt iets fysieks aan het maken is. "De gebouwen komen daadwerkelijk in de omgeving te staan. Je kunt hiermee echt iets toevoegen aan een wijk of buurt." Haar tip voor vrouwelijk Nederland? Doe wat je leuk vindt. Laat je niet tegenhouden en ga ervoor! Wij vrouwen zijn ook gewoon hartstikke goed in dit mooie vak. Laten we samen de gehele leefomgeving mooier maken."

Frieda Bakker

Tegenwoordig is ze Innovatie & Transitie Manager bij Schadenberg Bouw in Amsterdam, maar Frieda Bakker begon haar bouwcarrière in Amerika. Daar zette ze een bedrijf op dat zich richt op modulaire 'tiny houses'. Naast het managen en de verkoop van 'small housing developments' adviseerde ze onder meer de overheid, fabrieken, ontwikkelaars, architecten en investeerders over klein wonen.

Ze was ooit opgeleid als Agrarisch Adviseur, maar adviseert iedereen die in de bouw wil werken om het gesprek aan te gaan met werkgevers. "Leg je kaarten op tafel." Frieda kan in haar huidige functie haar creativiteit, gevoel, ervaring en natuurlijke bruggenbouwers-vlieg-neiging kwijt, eigenschappen die voor een bouwsector in transitie wat haar betreft welkom zijn. "Er is een verscheidenheid aan mensen, ook vrouwen, nodig in de bouw. Wie weet kom je dan net als ik op een passende en verrassende plek terecht."

Marjan van Lagen

Sinds 1996 is Marjan van Lagen, samen met haar man Johan, eigenaar van metselbedrijf VANLAGEN Metselwerken. "Ik kom van origine uit de zorg, maar Johan is een hele goede leermeester. Ik heb mijn kennis verrijkt door scholing en cursussen op het gebied van LSA, ondernemerschap en management." Marjan heeft intensief meegewerkt aan de digitalisering van de lesstof voor metselaars en ook heeft ze haar theorie 'doorlopen'.

"Het leukste aan mijn werk is de afwisseling. Eigenlijk doe ik alles: op kantoor, maar ook draag ik mijn steentje bij op de bouwplaats. Alles, behalve daadwerkelijk aan de draad metselen." Ze vindt het leuk om bouwbezoeken van basisscholen en VMBO te begeleiden. "Samen met onze (leerling)collega's proberen we daar elke keer weer een feestje van te maken." Marjan krijgt weleens de vraag wanneer ze stopt als vrouw op de bouwplaats. "Als ik oma word, had ik me voorgenomen, dan werk ik niet meer mee. Helaas, dat is mislukt. Soms is het gewoon te leuk!"

Waar is ze trots op? "Als we het beste uit onze (leerling)metselaars hebben gehaald, maar ook op onze (vaak langlopende) relaties met onze opdrachtgevers en de prestaties en flexibiliteit van onze jongens. "Ik vind het geweldig dat er meerdere dames zijn die een eigen bouwbedrijf leiden. Dat geeft een klik. Komend schooljaar hopen wij onze eerste vrouwelijke metselaar te kunnen gaan opleiden."

Onze bouwvrouwen van 2023

Marieke Mentink

 

Willyanne Bartlema

 

Loes Beljaarts-Mulders

Natasha Post

Conny Koreman

Martha Smit

Tamara Martens

Onze bouwvrouwen van 2022

 

Er gebeurt meer!

Bouwvrouw van het Jaar

Ook dit jaar zoekt Cobouw de Bouwvrouw van het Jaar. Binnenkort start de aanmelding voor 2024, houd Cobouw.nl in de gaten voor meer informatie. (Foto: Cobouw)

Meer over de verkiezing

Girls Day

Tijdens Girls’ Day op 11 april openen door heel Nederland bèta-, technische, IT-bedrijven én technische of IT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Ook jouw bijdrage leveren als bedrijf?

Kijk hier hoe dat werkt